Сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово, предаде Танюг, цитирана от БТА.

По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Знаем, че специалните косовски части РОСУ са в готовност и възнамеряват да арестуват сърби. Призовавам международната общност да предотврати такова развитие на събитията, каза още на 24 май Александър Вучич.

Президентът започна интензивна дипломатическа дейност, бе съобщено на Танюг от кабинета на Вучич. Той е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово.

От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа.

Вучич ще говори с подробности за ситуацията в Косово в сръбския парламент, където днес към 11 часа българско време трябва да продължи специалното заседание, посветено на Косово.

За 1 и 2 юли в Париж е насрочена среща, на която ще се обсъжда въпросът за Косово. В нея ще участват лидерите на Сърбия и Косово и президентите на Германия и Франция. Срещата ще е продължение на разговорите в Берлин в края на април, които завършиха без конкретни резултати.

Кого ловят спецчастите и защо

Косовската полиция съобщи междувременно, че продължава операцията на полицията и Полицейския инспекторат на Косово (ПИК) по нареждане на Основния съд в Прищина за арест на няколко полицейски служители и граждани, заподозрени за организиране на престъпна група, предаде агенция Бета.

При арестите полицията е срещнала въоръжена съпротива.

Операцията е предприета след няколкомесечно разследване от страна на Специалната прокуратура на Косово. Според резултатите от разследването организирана престъпна група, включваща полицейски служители, се е занимавала с нелегална търговия със стоки, злоупотреба със служебно положение и даване на подкупи.

"Въпреки въоръжената съпротива в северната част на Косовска Митровица, полицейската операция продължава, включително арестите и обиските на няколко места, при които бе открито огнестрелно оръжие", съобщи косовската полиция.

Косовският премиер Рамуш Харадинай написа в Туитър, че операцията е насочена срещу контрабандата и организираната престъпност и нейна цел са между другото и полицейски и митнически служители. Той призова гражданите да запазят спокойствие.

Косово облага със 100-процентни мита вноса на сръбски стоки.

Възможен ли е компромис по косовския въпрос

Ако постигнем компромис с албанците, ще свикаме референдум, на който гражданите ще се произнесат, но съм скептичен, че ще го постигнем. Това заяви вчера Александър Вучич в парламента, на заседание, посветено на Косово, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.

Президентът заяви, че референдумът ще бъде със задължителен характер и "ще бъде така, както реши народът".

"В случай, че няма компромис, албанците ще нападнат сърбите в Косово. Макар да е трудно и да знаем, че НАТО е в Косово, няма да допуснем погром на сърбите. Няма да има отново "Буря" и "Мълния", каза Вучич, който изнесе вчера доклад за Косово пред парламента.

Вучич съобщи, че правните органи на Запад са подготвили обвинение във военни престъпления по време на конфликта в Косово на бившия началник на Генералния щаб на Сърбия Любиша Дикович. Вучич получил тази информация от разузнаването. Той напомни, че неотдавна е наградил генерала с най-висшия орден, с който някога е награждаван сръбски военен - Звезда на Караджорджевич първа степен.

Вучич подчерта, че е дошъл в парламента да каже истината така, както отиде в Сръбската православна църква по покана на патриарха, за да "видим точно къде сме". Президентът добави, че е чакал да дойде в Скупщната, когато има какво да предложи, но можел да каже само, че решението на косовския въпрос е в задънена улица. "Няма продължение на диалога, не знаем какво ще правим с митата, но ако се удаде възможност, ще се борим за компромис", каза той и добави, че някой може да размрази замразения конфликт и "да ни доведе до катастрофа".

"Предстои ни много борба", каза Вучич, който говори два часа и 25 минути и завърши изложението си с думите "Да живее Сърбия". Той обяви, че ще участва в продължението днес на парламентарното заседание, посветено на Косово.

Има ли план за Косово

Същевременно в Нови Сад, където бе за формирането на Инициативен комитет на новата си Партия на свободата и справедливостта, опозиционният лидер Драган Джилас нарече "скандално" признанието на Вучич пред парламента, че няма план за Косово, както и това, че на заседанието, до сътрудниците на Вучич, са седели и няколко посланици, включително посланикът на ЕС.

"Как може някой от тях да отиде там, където само преди няколко дни бе линчуван съдия Миодраг Маич. Представлява ли европейска ценност това, в което е превърнат сръбският парламент", запита Джилас.

Той подчерта, че от това става ясно, че опозицията трябва сама да се пребори за промени в Сърбия, но добави, че когато тя победи, няма да бъде длъжна на никого.

Джилас допълни, че няма обяснение защо заплатите в Сърбия са толкова ниски, докато Румъния например отбелязва ръст.

"Обяснението е само едно - тези управляващи презират хората и мислят, че не заслужават по-високи заплати. Сърбия има пари и с правилното им разпределение за много кратък срок може напълно да се преобърне - и учениците да имат безплатни закуски и безплатни учебници, лекарите минимум 1000 евро заплата, учителите - 600 евро", каза Джилас и обеща да направи това в срок от един месец след смяната на сега управляващите, когато неговата партия формира правителство.