Работих много за тази среща, защото независимото от диаметрално противоположните мнения в този край на света, арабските страни са много важен партньор. Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на върха между ЕС и Лигата на арабските държави.

"Спомняте се Арабската пролет, възможната огромна миграционна вълна, която може да дойде от Африка и всичко останало", каза Борисов.  Срещата, започнала тази вечер в египетския курорт, продължава и утре.

Успял съм да изградя такива отношения с, "нека да ги нарека противници", че имаме максимално добър баланс, предвид нашите интереси, допълни Борисов. Той посочи като такива противници, с които България работи добре, Турция и Египет, Косово и Сърбия, Иран и Израел, както и САЩ и Русия. 

"Ще поработим тези дни и се надявам през следващите месеци да има доста двустранни срещи с представители на този регион, посочи премиерът. С президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси сме приятели много отдавна - тази среща е признание и за него, защото тук дойде целият Европейски съвет", посочи Борисов.

Той каза, че по време на форума ще се срещне с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и допълни, че в петък и в събота в България са били представители на Саудитска Арабия и са обсъждали двустранното сътрудничество в доставките на природен газ и изграждане на инфраструктура за тази цел. Миналата седмица през МС мина решение за създаване на българо-саудитско смесено предприятие и се вижда, че към нас има огромен интерес, посочи още премиерът.

Създаваме съвместно дружество между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Прие се и постановление за одобряване на промени по бюджета на МЗХГ за 2019 г. за създаване на дружеството. Съвместната компания ще бъде акционерно дружество с капитал 784 000 лева. Акционерите са с равно участие с място на регистрация България.

 

При Брекзит нищо по-лошо няма от излизане на Великобритания от ЕС без договор, каза още премиерът в отговор на журналистически въпрос. Тогава ще мерим кой е понесъл по-големи загуби - ЕС или Великобритания. Ще мерим загуби, а не ползи, подчерта той. Инатът не е добър съветник, надявам се на голямата мъдрост на моите колеги в ЕК и във Великобритания, каза Борисов. За мен е важно в договора да е записано екслузивно сътрудничество със специалните служби на Великобритания, защото те са едни от най-добрите в света, и аз държа те да останат в Европа по начина, по който са сега, допълни премиерът.