Председателят на косовския парламент Кадри Весели е убеден, че Русия ще признае независимостта на Косово, това съобщи държавната "Радио и телевизия Косово" (RTK), цитирана от "Фокус".

Коментарът му идва само ден след визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия.

"Приемете го като нещо позитивно, ние сме с американците, със Запада, а нашият северен съсед се опитва да изгради добри отношения със Запада. Путин каза същите неща след срещата с Вучич, каквито каза след срещата с Тачи, така че Русия отива към признаване на независимостта на Косово. Силно се надяваме Косово да стане членка на ООН през тази година", заяви Весели на пресконференция в Прищина.

Сръбският президент Александър Вучич обаче отговори незабавно. По думите на сръбския държавен глава, Путин е казал точно обратното по време на срещата им в четвъртък в Белград, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.

"Не съм чувал Путин да е казвал подобно нещо, той заяви точно обратното. Щом Кадри Весели го казва, значи трябва да е така", добави иронично държавният глава.

Изданието припомня, че по време на пресконференцията в Белград руският лидер заяви, че позицията на Русия не се е променила и тя настоява за прилагане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН (временна гражданска администрация в Косово под опеката на ООН, която започва своята дейност през 1999 г.).

Вчера министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Путин не е донесъл на Белград решение за Косово.

"Той не ни даде решение, а попита нас какво ни е решението. Ние редовно обменяме информация с тях през последните пет-шест години, когато бях министър-председател", каза Дачич.