Косовските лидери проведоха официална церемония за трансформацията на силите за сигурност на страната в армия, предаде Асошиейтед прес.

В днешната церемония участваха трима високопоставени официални представители - президентът Хашим Тачи, облечен във военна куртка като командир на армията, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай.

Тачи увери НАТО и международните партньори, че новата армия ще бъде "многоетническа сила", която служи на всички, независимо от религията или етноса.

"Армията никога няма да се обърне срещу някого", заяви на свой ред Харадинай, като изрази желание някой ден тя да служи на мира заедно със сръбската армия.

Парламентът на Косово одобри проектозаконите за създаването на армия, предизвиквайки критики от страна на представители на НАТО и Европейския съюз, и тревогите на съседна Сърбия, която заяви, че е готова да използва въоръжените си сили за защита на етническите сърби в Косово, отбелязва американския вестник The New York Times.

Всички 107 депутати, присъстващи в 120-местния парламент на Косово, доминиран от етническите албански партии, гласуваха в подкрепа на плана на правителството за превръщане на наброяващите три хиляди души Косовски сили за сигурност в армията. Предвижда се в бъдеще тя да нарасне до 5000 войници на служба и 3000 резервисти. Депутатите от сръбската общност не присъстваха на сесията. 

Сърбия реагира гневно на този ход, като го нарече пряка заплаха за мира на Балканите и заплаши да мобилизира собствените си въоръжени сили.

Белград разглежда различни варианти за отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия. Това предупреди генералният секретар на сръбския президент Александър Вучич - Никола Селакович, в ефира на националната телевизия, предава TACC, цитиран от "Фокус".

"Възможният отговор може да бъде решение, което ще изисква взаимодействие между правителството, парламента и президента.Това е провъзгласяването на окупация на част от нашата територия. Това е много сериозно решение, което може да има тежки дългосрочни последици.

Второто решение се отнася до използването на сръбски въоръжени сили на място, то засяга президента като главнокомандващ", поясни Селакович. Ръководителят на администрацията на Вучич също така посочи, че създаването на армия на Косово противоречи не само на единствения съществуващ международен документ в този регион - Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и на самата Конституция на Косово.

Руската федерация е уверена, че мисията на ООН в Косово е задължена да предприеме мерки за демилитаризация и разпускане на всички въоръжени косовско-албански формации. Това се посочва в изявление, публикувано от Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.

"Ние вярваме, че международното присъствие в Косово, най-вече на Временната административна мисия на ООН в Косово (ЮНМИК) и Силите за Косово, в съответствие с техните мандати, които действат на основата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност, са длъжни да предприемат незабавни и всеобхватни мерки за демилитаризиране и разпускане на всякакви въоръжени косовско-албански формации", подчертава министерството.

"Изненадващо е, че реториката на редица американски и европейски политици, висши генерали от НАТО, които се опитват да убедят себе си и обкръжаващите ги, че решението на Прищина (създаването на армията) не променя същността на Косовските сили за сигурност. Но всъщност става въпрос за увеличаване на броя им наполовина, за създаване на резерви, както и най-важното - подмяна на съществуващите досега сили, които до последно изпълняваха функции на гражданска отбрана. С помощта на САЩ и редица страни от НАТО принудително вече се подготвят косовоалбанските военни, увеличават се доставките на оръжия и техника". В същото време, посочва Министерството на външните работи на Русия, "западните столици и Брюксел игнорират конструктивната и отговорна линия на Белград, насочена към намиране на компромис за намаляване на напрежението. По специално, сръбското ръководство се въздържа от предприемането на ответни мерки във връзка с въвеждането на Прищина през ноември на 100-процентни мито върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, в действителност, насочени към създаване на катастрофални условия за косовските сърби, продължаването на етническо прочистване срещу неалбанско население", се казва още в изявлението.

В Москва констатират, че косовският премиер Рамуш Харадинай... систематично разпространява заплахи за възобновяване на насилието и войната на Балканите, което е олицетворение на несъстоятелността на активно наложената от Запада пропаганда за концепцията за косовската държавност. По всичко личи, че Косово все повече се превръща в огнище на нестабилност, източник на потенциал за конфликт в региона. Посредническата роля на Европейския съюз в диалога между Белград и Прищина се провали", е заключението на руските дипломати.

Македонският премиер Зоран Заев заяви днес, че може би не е правилното време за формиране на косовска армия и призова властите във всички държави на Балканите да си дават сметка за стъпките, които правят в интерес на мира и стабилността в региона, предаде Танюг.

"Знам, че и позицията на НАТО е, че не е моментът за армия на Косово. Не са ни нужни допълнителни нови напрежения", каза Заев и обърна внимание, че не бива да се забравя, че Балканите не възнамеряват отново да стават барутен погреб.

Македонският премиер призова косовското правителство да преразгледа и 100-процентните мита, които въведе върху стоките от Сърбия.