Руските държавни информационни агенции съобщиха, че командването на групировката "Днепър" е взело решение да прехвърли войски на изток от река Днепър. Тези съобщения бяха разпространени от РИА Новости и ТАСС малко преди 11 ч. днес. "След като оцени настоящата ситуация, командването на групировка "Днепър" взе решение да прехвърли войските на по-благоприятни позиции източно от река Днепър, съобщи руското министерство на отбраната." "След прегрупирането "Днепър" ще освободи част от силите си, които ще бъдат използвани за настъпателни операции на други направления, съобщиха от министерството", гласеше съобщението, публикувано в канала на РИА Новости в Telegram (скоро постът беше изтрит).

Около 10 минути след публикуването държавните агенции отмениха новината си. В изявление на ТАСС се казва, че съобщението за "прегрупиране" е било публикувано "погрешно".

Руското министерство на отбраната нарече съобщенията за "прегрупиране" "провокация". "Изпращането на фалшиво съобщение за "прегрупиране" на войските в Днепърския регион уж от името на пресцентъра на руското министерство на отбраната е провокация", заявиха от министерството на отбраната пред РБК. Каналът в Telegram "Осторожно новости" твърди, че според източник на РИА Новости агенцията е получила информация за придвижването на войските от фалшив акаунт на руското министерство на отбраната, който "вероятно се управлява от територията на Украйна". Други източници не потвърждават това.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков пренасочи всички въпроси към руските военни. "Това все още е прерогатив на специалистите, професионалистите, т.е. на нашите военни", каза говорителят на Кремъл.

Украинската армия нарече съобщенията за "прегрупиране" "информационна операция срещу Украйна". От своя страна Националният център за съпротива (създаден от Силите за специални операции на ВСУ) заяви, че според местните жители не са регистрирани съответни движения на руски войски.

До есента на 2023 г. украинската армия е създала няколко плацдарма на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, която се контролира от руските войски, припомня сайтът "Медуза". В началото на ноември подразделения на ВСУ са се укрепили в по-голямата част от село Кринки и близките гори, подкрепяна от артилерия и безпилотни самолети от десния бряг на Днепър. Анализатори на OSINT, както и руски източници, са забелязали украински бронирани машини близо до Кринки. На 11 ноември източници от руската армия съобщиха на Би Би Си, че украинските въоръжени сили са превзели Кринки и са прехвърлили там тежка техника.