Американските власти освободиха най-възрастния затворник в Гуантанамо - 75-годишния пакистанец Саиф Ула Парача, който е прекарал близо 20 години зад решетките без да бъде официално обвинен, съобщи Би Би Си. 

От Министерството на външните работи на Пакистан обявиха, че възрастният мъж вече е пристигнал в родината си. "Радостни сме, че нашият съгражданин най-после е със семейството си", се казва още в изявлението на Исламабад.

Саиф Ула Парача е арестуван в Тайланд през юли 2003 година при спецоперация на Федералното бюро за разследване на САЩ - две години след атаките на 11 септември 2001 година. Той е подозиран, че е поддръжник на терористичната мрежа "Ал Кайда". Американските власти смятат, че той е финансирал групировката, както и че е влизал в контакт с някои от най-високопоставените фигури в терористичната мрежа, включително с нейния лидер Осама бин Ладен и Халид Шейх Мохамед.

След 14 месеца в американски военен затвор в Баграм, Афганистан, пакистанецът е преместен в Гуантанамо.

Самият Саиф Парача до края твърди, че е невинен и в продължение на тези 19 години, прекарани в килията, той така и никога не е официално обвинен. 

Все още в затвора в Гуантанамо има 35 души, сред които е и Халид Шейх Мохамед, считан за мозъка зад атентатите от 11 септември.