Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Виляроя подаде днес оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу КОВИД-19. Това съобщи генщабът в комюнике, предаде Франс прес.

"С цел да бъде опазен имиджът на въоръжените сили генерал Виляроя връчи днес оставката си на министъра на отбраната", се казва в текста. АФП научи от източник в генщаба, че министърът - Маргарита Роблес е приела оставката.

Ваксинирани срещу КОВИД, без да са от групите с приоритет, испански военни и политици са в центъра на полемика, която доведе в петък по-специално до уволнението на офицер с висок ранг, предаде Франс прес.

Вътрешният министър уволни снощи полицейски подполковник - офицер за свръзка с генералния щаб на армията, заяви днес за АФП говорител на министерството.

Офицерът е освободен заради вътрешен доклад, според който е бил имунизиран, без да е от приоритетна група, при положение че над един милион дози се поставят в момента в Испания с приоритет на медицинския персонал и на хората в домовете за възрастни.

Ваксина е поставена и на хора от генщаба, тъй че може да има и други уволнения, предупреди вчера Маргарита Роблес, министър на отбраната, като уточни, че очаква рапорт по въпроса.

Освен военни първа доза от ваксината са получили и политици от различни партии, които също не са от приоритетни категории лица.

Един от тях - регионалният съветник по здравеопазването на област Мурсия Мануел Вийегас, е бил принуден да подаде оставка.

Колегата му от испанския автономен град-анклав Сеута в Северно Мароко Хавиер Герерон, е в подобна ситуация, но заяви, че няма да напусне, тъй като не е нарушил никакви правила.

"Не съм искал да ме ваксинират", увери той и посочи, че е отстъпил пред исканията на техническите си съветници, въпреки че "не обича ваксините".

Ляворадикалната партия "Унидас подемос", управляваща Испания заедно със социалистите, осъди "корупцията" в администрацията по ваксините.

Испания е сред страните, най-силно засегнати от пандемията, с над 55 000 смъртни случая и близо 2,5 милиона заразени според официалните данни.

Подобна полемика се развива и в Австрия, където властите заявиха във вторник, че разследват медийни публикации за кметове, монахини и близки на болногледачи, които били ваксинирани срещу ковид, при все че не са от приоритетните групи.

Мадрид затяга локдауна заради ръст на заразените

Властите в испанската столица Мадрид обявиха, че ще затегнат още повече локдауна заради скока на новозаразените с коронавируса, предаде ДПА.

Въведеният вече вечерен час от понеделник ще започва с един час по-рано - от 22 ч, както е и в повечето други испански региони. Ресторантите ще продължат да работят, но ще трябва да затварят най-късно в 21 ч, като ще се сервира на групи от най-много 4 човека. Забраняват се събирания на различни семейства в частни домове.

В столицата вчера бяха регистрирани средно по 495 заразени на 100 000 жители на седмична база. В национален мащаб същият среден показател е 410 заразени на 100 000 души..

Консервативната регионална управа на Мадрид дълго време се съпротивляваше на въвеждането на по-драстични мерки, но бе принудена да се съгласи с тях поради нарастващия дефицит на легла в интензивните отделения на болниците, писа днес в. "Паис". Експертите се опасяват, че ще започне и рязък ръст на смъртните случаи поради високата заболеваемост от КОВИД-19