Ако от днес всички започнат да спазват всички мерки, експертите от Китай смятат, че на Сърбия ще са й необходими 29 дни да стабилизира ситуацията с коронавируса, заяви сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар, цитиран от днешния печат и БТА.

Група китайски специалисти пристигнаха в Сърбия в събота, за да помогнат на страната в борбата срещу коронавируса. Първите им реакции са в подкрепа на предприетите от Сърбия мерки.

Днес следобед експертите ще предложат първа група нови мерки, които са дали добри резултати в Китай, каза министърът.

Китайските специалисти смятат, че в случай, че се придържаме към сегашните мерки, ще са необходими 29 дни, за да не нараства броят на новите случаи на коронавирус, каза Лончар.

В тази ситуация е тревожно, че отделни хора се държат сякаш нищо не се случва, добави той. "Не бих нарекъл мерките строги, а добри и най-добри, това са мерки, които спасяват човешки живот. Ще направим всичко, което зависи от нас, да спасим човешки животи, да спрем вируса."

По последни данни в Сърбия досега има 222 потвърдени случаи на коронавирус. Вчера бяха открити 34 нови случая, 21 души са хоспитализирани в стабилно общо състояние. Втората жертва на коронавируса е 92-годишна жена, приета в Инфекциозната клиника в Белград.

От днес гражданите, които трябва да отидат на работа, ще трябва да използват специални линии на градския транспорт. Големите супермаркети ще работят от 7.00 до 15 часа, а пазарите на открито ще работят в четвъртък, петък и събота.

В много градове в Сърбия вчера бяха извършени арести заради нарушаване на полицейския час и мерките за самоизолация.

Мерките за защита от коронавируса налагат и драстично намаляване на броя на вярващите в храмовете на Сръбската православна църква /СПЦ/. СПЦ продължава богослуженията и в условията на спазване на мерките за защита. Като алтернатива на драстичното ограничение на броя на хората в затворени пространства се въвеждат богослужения на открито при вратите на църквата, но има и случаи нововъзникналата ситуация да се оставя "в ръцете на Бог и Светия дух" наред с наложените мерки за защита, пише вестник "Данас".

Пикът в Северна Македония се очаква след месец

Северна Македония въведе полицейски час. От 21 часа до 6 сутринта се забранява движението на всички граждани. На 18 март в страната беше обявено извънредно положение - затворени са училища, ресторанти, забранени са обществени събирания, както и спортни и културни прояви.

Пикът на заразата с коронавирус в страната се очаква след около месец, въпреки че е трудно да се прецени с каква прогресия ще нараства броят на заразените в идния период, каза министърът на здравеопазването Венко Филипче на пресконференция, цитиран от македонските медии и БТА.

Има списък на около 200 лекари, които са обучени да лекуват пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и на около 400 медицински сестри, както и на пенсионирани експерти от тази област, и те са в готовност да се включат, ако се стигне до брой на болните, какъвто сегашният брой на медицински лица не могат да поемат.

"Искрено се надявам скоро да имаме позитивен сценарий. И това е целта на мерките - намаляване на социалните контакти, ограничаване на движението. За това по света има позитивни примери и само тези мерки водят до намаляване на броя на заболелите", каза министърът.

Филипче потвърди, че властите няколко пъти са разговаряли с представители на Китай и са поискали оборудване и помощ. Те очакват отговор тази седмица.

Общо около 2000 граждани на Северна Македония са се върнали от Европа в страната. В 18.00 часа вчера изтече срокът, до който македонските граждани, заварени от пандемията в чужбина, можеха да се върнат в Северна Македедония. Първоначално те ще останат под 14-дневна карантина.

Гърция обяви пълна карантина в страната

Мярката цели да спре разпространението на новия коронавирус и е в сила от тази сутрин. В извънредно обръщение към народа гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че се налага пълна забрана за ненужно движение в цялата страна. Хората ще могат да излизат само при спешни случаи или за да отидат до хранителен магазин или аптека. Санкцията за нарушаване на забраната ще бъде 150 евро. Досега в Гърция са потвърдени 624 заразени с коронавирус, като 15 от случаите са завършили фатално.

Турците смятат за успешни действията на държавата в борбата с коронавируса

Призиви към турците да приемат сериозно ситуацията с разпространявания нов коронавирус и да си останат у дома изобилстват от страниците на турския печат отново днес.

"Моля, останете вкъщи", призовава в заглавие в. "Йени шафак", след като вчера стана известно, че Ковид-19 е отнела живота на още девет души, с което броят на жертвите се е покачил на трийсет. Заразените с коронавируса в страната наброяват 1236 души, след като в неделя бяха регистрирани 289 нови случая.

"Отнесете се сериозно, стойте си у дома" е призивът в заглавието на "Дирилиш постасъ". "Тази работа не е шега", предупреждава от първата си страница и "Тюркгюн".

В. "Акшам" посочва, че народът има пълно доверие в държавата на фона на създалата се ситуация с Ковид-19, позовавайки се на проучване на общественото мнение. Според анкетата, осъществена на 20-21 март от агенция Ареда сърви, 62 процента от турците смятат за успешна борбата на Турция с коронавируса. 51,9 на сто от анкетираните искат да бъде въведена забрана за излизане навън, а 37,7 на сто смятат, че настоящите мерки в страната са достатъчни, показва проучването. 74,3 на сто вярват, че здравното министерство успешно ръководи процеса с коронавируса, а 56,5 на сто не смятат, че ситуацията в Турция ще се влоши до положението в Италия, пише още вестникът.

Само три евро е себестойността на новия бърз тест за установяване на коронавируса, разработен от турски учени, чиято точност е 99,9 процента, пише в. "Тюркие". Тестът е изнасян и в чужбина, като досега общо 15 страни, сред които Германия и Австралия, са получили от новите тестове. Турция е изнесла общо 300 хиляди теста за установяване на новия коронавирус при цени между 7 и 10 евро на тест, посочва още вестникът.

"Йени шафак" отбелязва, че вече 60 дни продължава борбата на Турция с коронавируса. В този период страната е предприела различни поетапни стъпки, за да противодейства на разпространението на вируса. На 22 януари Турция сложи термокамери на летищата и обяви, че няма проблем с лекарствата. На 24 януари разположи на пристанищата и аерогарите 24-часов медицински персонал. На 1 февруари прибра от Ухан със специален полет 42-ма турци. На 3 февруари прекъсна полетите с Китай. На 11 февруари разработи собствен тест за установяване на коронавируса. На 27 февруари разположи на граничните пунктове на границата с Иран полеви болници. На 11 март беше установен първият случай на заразен в страната, на 12 март учениците бяха разпуснати във ваканция, на 14 март бяха спрени полетите с девет европейски държави, на 16 март затвориха врати кафета, театри, кина. На 18 март бе обявен пакет в размер на 100 милиарда турски лири срещу икономическите загуби, на 19 март бяха прекратени за неопределен срок мачовете, които от 13 март се играеха без публика. На 20 март не се проведе петъчна молитва. На 21 март бе наложена забрана на хората над 65-годишна възраст да излизат навън, изрежда в хронологичен ред стъпките на правителството в борбата с коронавируса вестникът.