Сирийският държавен вестник "Баас" обяви, че правителството ще продължи да се бори срещу "терористите", въпреки предупрежденията на САЩ да не започва нова офанзива срещу бунтовниците в южната провинция Дараа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В редакционна статия от днес "Баас" посочва, че заплахите на САЩ показват "нечистоплътната американска роля в терористичната война" срещу Сирия. В текста се изтъква, че сирийската армия е решена да си върне цялата територия на страната.

САЩ предупредиха преди няколко дни Сирия, че при нарушения на режима на спиране на огъня ще предприемат "твърди мерки".

Миналата година САЩ, Русия и Йордания се споразумяха да включат Дараа в "зона за деескалация" и там конфликтът да бъде замразен. Обстановката в тази провинция обаче стана напрегната след неотдавнашната поредица израелски удари по сирийските и иранските сили, отбелязва АП.

Иран е в тесен съюз със сирийския президент Башар ал Асад, а сред войските му има ирански съветници.

Израел предупреди, че няма да търпи постоянно военно присъствие на Иран в Сирия, особено в близост до границата. По-рано този месец той нанесе поредица удари по ирански цели на сирийска територия, според обясненията му, в отговор на иранска ракетна атака по Голанските възвишения. Това беше най-сериозната конфронтация досега между Израел и Иран - заклети врагове в Близкия изток.

По-рано днес руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че по границата в района на Голанските възвишения, които са окупирани от Израел през войната в Близкия изток от 1967 г., трябва да бъдат разположени сирийски правителствени сили.

Районът между Дараа и Голан се превърна в огнище на по-общото противопоставяне между Израел и Иран. Сега САЩ предупредиха, че ще предприемат действия, ако примирието там бъде нарушено.

"Споразумението за зона за деескалация в Югозападна Сирия предвижда изтеглянето в крайна сметка на всички несирийски сили от този район на Сирия", каза Лавров пред репортери в Москва. Той добави, че руските и американските военни поддържат редовни контакти по въпроса.

Наскоро сирийските правителствени сили хвърлиха от въздуха листовки над районите под контрола на бунтовниците в Дараа. Те предупредиха за непосредствено предстояща офанзива и призоваха въстаниците да сложат оръжие.

Ливанският телевизионен канал "Ал Маядин", който има свои репортери при сирийската армия, съобщи, че тя прехвърля подкрепления към Южна Сирия, както изглежда, като подготовка за офанзива.

Йордания междувременно съобщи днес, че със САЩ и Русия са стигнали до съгласие, че е необходимо да се запази зоната за деескалация с "понижено насилие", договорена между тях миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че става въпрос за фактическото примирие в Южна Сирия.

Високопоставен йордански служител, пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че трите страни, подписали споразумението за създаване на зона за деескалация в Южна Сирия, са напълно съгласни, че тя трябва да бъде запазена като ключова стъпка към "ускоряване на усилията за намиране на политическо уреждане" в Сирия.

Това примирие - първото мироопазващо усилие на САЩ във войната в Сирия при президента Доналд Тръмп - доведе до отслабване на насилието в особено деликатен район по протежение на границата с Израел, отбелязва Ройтерс.