Над 60% от швейцарците подкрепиха на референдум извънредните мерки на правителството срещу разпространението на коронавируса. Мнозинството подкрепиха закон, който предвижда финансова помощ на засегнатите от Covid кризата и изискването на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за влизане в барове, ресторанти и други публични събития, съобщи БНР.

Малко, след като гласуването приключи в 13 часа, стана ясно, че 63% от гласоподавателите подкрепят закона, с който се регулира употребата на така наречения Covid сертификат в Швейцария.

"Силно се доверявам на това, което прави парламентът и не виждам защо да не го подкрепим. Не разбирам защо критикуват този сертификат. Преди две години не можехме да си го представим, но сега това е инструментът, с който можем да се борим с пандемията, дори да не е идеален. Ваксините все още са най-силното ни оръжие срещу вируса, каквото и да казват хората, каквито и нови варианти да се появяват", коментира швейцарец.

За Швейцария референдумите са нещо обичайно, но не и този - на няколко политици беше сложена полицейска охрана след вълна от обиди и смъртни заплахи заради позицията им в подкрепа на сертификатите. Както и в цяла Европа, така и в Швейцария мярката предизвика гневни реакции, а критиците на сертификата твърдят, че с него се налага система на апартейд.

Консервативната Швейцарска народна партия и няколко други групи са против ковид пропуска. Те смятат, че мярката ще внесе разделение в страната и косвено ще принуждава хората да се ваксинират.

"Гласувах с "не", защото това е ограничаване на личната свобода. Всеки е отговорен и се ваксинира така или иначе. Това ще създаде разселение между хората, които имат достъп до определени места с този сертификат и тези, които нямат - не е добре това", обяснява своя вот друг гражданин.

В очакване на протести след референдума е засилено полицейското присъствие около сградата на правителството и парламента в Берн.

Швейцарският кабинет твърди, че без задължителното представяне на сертификат много големи прояви в страната ще бъдат забранявани. В страната около 65 на сто от населението е изцяло ваксинирано.