Какво разказват пред БНТ българки живеещи в Стокхолм и се намирали близко до мястото на атентата?

Ралица Миленова е на 21 години. От четири години живее в Стокхолм, от две години работи в търговския център "Оленс", където се вряза камионът. Магазинът има засилена охрана, на всеки изход на сградата има охранител. Никога не е имало заплахи, не са имали евакуации, нито учения как се реагира при нападение.

Работя в сградата, където е станало, за късмет днес не бях на работа и разбрах от новините за случката. Специално в петък следобед е едно от най-оживените места, най-централното в Стокхолм. Всички влакове от летища, автобуси, метро, всичко минава от там, но засега всичко е спряно. Евакуирани са всички хора от самата сграда. Всичките ми колеги там са евакуирани, спокойни са засега. Властите казват всички да се приберат по домовете си и затова има огромни задръствания. Чакам брат ми да се прибере у дома, разказва българката.

Ралица казва, че утре няма да отиде в центъра на града, предполага, че дори следващата седмица, когато трябва да е на работа, ще си остане у дома.

Габриела е в Стокхолм от шест месеца. Работи като програмист, а офисът им е много близо до мястото на нападението, на пет минути пеша.

Днес бях на работа по време на цялата ситуация. Бях в офиса и докато пиехме кафе, някой каза, че нещо се случва и следим от този момент ситуацията. Изглежда, че има паника в града, разказва тя.

Габриела все още се намира в офиса с колегите си.

В офиса всички получихме имейл, че целият градски транспорт е блокиран и по-добре е засега да стоим вътре. Повечето хора стоят затворени и чакат информация. Хората проверяват във Фейсбук дали близките им са в безопасност и стриктно изпълняват инструкциите на властите за безопасност, казва още Габриела.

От МВнР обявиха, че нямат данни за пострадали български граждани при атентата в Стокхолм. От Външно препоръчват съгражданите ни да не посешават този районв центъра на щведската столица.

Камион се вряза в пешеходци пред оживен магазин в шведската столица Стокхолм. При инцидента са загинали най-малко трима души, има и ранени, съобщиха от шведската полиция.

Шведската полиция съобщи, че според предварителната информация, с която разполага, четирима души са загинали и 15 са ранени при днешното нападение с камион в центъра на Стокхолм,