Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу представи за награди пилотите на руските изтребители Су-27 за това, че са предотвратили навлизането на дрон ЕмКю-9 на САЩ в района на действие на руската военна операция в Украйна, предаде РИА "Новости", цитирана от БТА. Американският безпилотен апарат падна в Черно море, след като беше прехванат от руски изтребители.

"Министърът на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Сергей Шойгу представи за удостояване с държавни награди летците на самолетите Су-27, предотвратили нарушаването от страна на американския безпилотен летателен апарат ЕмКю-9 на границите на района с временен режим на използване на въздушното пространство, установен с цел провеждането на специалната военна операция", съобщи в изявление руското министерство на отбраната.

Границите на района са били доведени до знанието на всички ползватели на международното въздушно пространство и оповестени в съответствие с международните норми, се подчертава в изявлението, цитирано от ТАСС.

Безпилотният апарат ЕмКю-9 "Рийпър" на военно-въздушните сили на САЩ падна в международни води в Черно море на 14 март. Както по-рано съобщи министерството на отбраната на Русия, дронът е летял по посока на руската граница с изключени транспондери и е навлязъл в района на "временен режим на използване на въздушното пространство", въведен във връзка с провеждането на така наречената специална военна операция. Според руското министерство на отбраната апаратът е загубил управление "в резултат на рязка маневра" и се разбил, а съпровождащите го руски изтребители не са използвали намиращото се на борда им въоръжение и не са влизали в контакт с дрона.

Според американската версия два руски Су-27 са прехванали изпълняващия разузнавателна мисия апарат ЕмКю-9 и няколко пъти са го залели с гориво. Накрая според твърденията на Вашингтон един от руските изтребители е ударил витлото на американския безпилотен апарат, което е довело до падането му, припомня ТАСС.

САЩ ще преценят рисковете и ползите от полетите на дронове над Черно море, след като един от тях се сблъска с руски изтребител, съобщи междувременно Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници.

До приключването на анализите САЩ са решили да не спират напълно полетите на дронове и са изпратили същия модел дрон MQ-9 Reaper в приблизително същия район на Черно море, за да инспектира мястото на катастрофата и да наблюдава действията на руските военни, които започнаха да търсят останките на американския дрон.

Според оценки на американската страна поне част от останките са били извадени от руснаците, но софтуерът на MQ-9 Reaper е бил изтрит.

Източници на Си Ен Ен обаче твърдят, че американските военни "внимателно проучват" маршрутите на американските дронове над Черно море и преценяват как най-добре да намалят риска от конфликт с Русия поради редовните полети на руски изтребители в близост до Крим.