Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на необявено пътуване до Ирак, за да покаже, че Вашингтон е решен да запази военното си присъствие там почти 20 години след водената от САЩ инвазия, която свали Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.

Инвазията от 2003 г. уби десетки хиляди иракски цивилни граждани и доведе до нестабилност, която в крайна сметка проправи пътя за възхода на бойците от "Ислямска държава", след като САЩ изтеглиха силите си през 2011 г., припомня агенцията.

Остин, най-високопоставеният служител в администрацията на президента Джо Байдън, който посещава Ирак, е последният командващ генерал на американските сили там след инвазията.

"Тук съм, за да потвърдя отново стратегическото партньорство между САЩ и Ирак, докато се движим към един по-сигурен, стабилен и суверенен Ирак", заяви Остин.

Понастоящем Съединените щати разполагат с 2 500 военнослужещи в Ирак - и с още 900 в Сирия - за да помагат със съвети и да подпомагат местните войски в борбата с "Ислямска държава", която през 2014 г. завзе обширни територии в двете страни.

Целта на пътуването е също така да подкрепи иракския министър-председател Мохамед ал-Судани в отпора му срещу иранското влияние в страната, заявиха бивши служители и експерти.

Подкрепяните от Иран милиции в Ирак периодично атакуват с ракети силите на САЩ и посолството им в Багдад. През 2020 г. Съединените щати и Иран се доближиха до пълноценен конфликт, след като американските сили ликвидираха командира на иранските революционни гвардейци генерал Касем Солеймани при удар с дрон.

"Смятам, че иракските лидери споделят нашия интерес Ирак да не се превърне в площадка за конфликт между САЩ и Иран", заяви служителят на отбраната.

Остин ще се срещне със Судани, както и с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, на фона на дългогодишния спор за бюджетните трансфери и разпределението на приходите от петрол между националното правителство и кюрдското правителство.

Администрацията на бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши се позова на убеждението си, че правителството на иракския лидер Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово унищожение, за да обоснове решението за нахлуване в Ирак. По-късно американските и съюзническите сили установиха, че такива запаси не съществуват.

По данни на проекта "Цената на войната" на Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун" във войната са убити между 185 000 и 208 000 иракски цивилни граждани.

Остин, бивш ръководител на всички американски сили в Близкия изток, заяви през 2011 г., че Съединените щати са постигнали военните си цели в Ирак.

Но при управлението на Барак Обама Съединените щати изпратиха отново хиляди войници в Ирак и Сирия три години по-късно, за да засилят борбата срещу "Ислямска държава".

Пенсионираният генерал от морската пехота на САЩ Франк Маккензи, който до миналата година ръководеше американските сили в Близкия изток, заяви, че пътуването на Остин показва ангажимента на Вашингтон към страната след предишни грешки, които според него са били допуснати.

"То отразява един по-зрял подход на САЩ към Ирак след катастрофалното решение за изтегляне в края на управлението на Обама, а това беше катастрофално решение", каза Маккензи.