Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път обърка войната в Украйна с тази в Ирак.

По време на пресконференция в Белия дом в сряда Байдън обърка иракския град Фалуджа с украинския Херсон.

Преди седмица американският президент също обърка американската война в Ирак с руската в Украйна, а след това се обърка отново, докато се опитваше да се поправи, като посочи погрешно как синът му Бо е починал през 2015 г.

"Инфлацията е световен проблем в момента заради войната в Ирак и влиянието върху петрола и това, което прави Русия", каза Байдън пред тълпата, като после се поправи.

Но докато се опитваше да обясни как е объркал двете войни, той каза на публиката: "Мисля за Ирак, защото там загина синът ми". Всъщност Бо Байдън, военен юрист в Националната гвардия на армията на Делауеър, е служил една година в Ирак. Той се завръща у дома през 2009 г., а през 2015 г. умира от рак на мозъка в Съединените щати.

Новото объркване стана в момент, когато президентът на САЩ говори за това какво ще се случи между Русия и Украйна преди зимата.

"Мисля, че контекстът е такъв, че независимо дали се изтеглят от Фалуджа или не, и... имам предвид от Херсон", каза Байдън, поправяйки грешката си.

(Фалуджа е град в Ирак, където през 2004 г. започва въстание срещу американците, което е потушено с дълъг щурм и тежки загуби.)

След това той обясни, че очаква двете страни да "ближат рани" през зимата и да решат дали да направят компромис. "Това е, което ще се случи", каза Байдън. "Дали или не... не знам какво ще направят." Коментарите на президента на САЩ дойдоха само часове след като Русия обяви, че се изтегля от Херсон.

Ако и когато руските сили се оттеглят към левия бряг на Днепър в Херсонска област, маршрутите им за снабдяване ще станат по-лесни и те ще възстановят дълбоко ешелонираната си отбрана. Всеки опит на украинските сили да пресекат Днепър ще им струва изключително скъпо, коментира темата Си Ен Ен.

Русия ще запази контрола си над 60% от Херсонска област, включително крайбрежието на Азовско море. Докато руските войски контролират левия бряг на река Днепър, за украинските сили ще бъде трудно да повредят или унищожат канала, който доставя прясна вода в Крим.

Приоритетът на Сергей Суровикин, командващ руските сили в Украйна, изглежда е да стабилизира руските отбранителни линии след няколко трудни месеца.

Винаги има вероятност руските силили да са имали за цел да хванат в капан украинските сили и че руснаците няма да изоставят напълно западния бряг.

Според британското разузнаване загубата на западния бряг на Днепър вероятно ще попречи на Русия да осъществи стратегическия си стремеж да построи сухопътен мост към Одеса. Освен това в Лондон предполагат, че на руските войски ще им трябват няколко дни, за да достигнат левия бряг на Днепър.

Поради ограничения брой места за преминаване на реката руските сили ще бъдат уязвими. Вероятно изтеглянето ще отнеме няколко дни, като отбранителните позиции и артилерийски огън ще прикриват оттеглящите се сили, смятат в британското министерство на отбраната.