Коментари - Шефът на Пентагона изненадващо в Ирак почти 20 г. след инвазията, свалила Саддам | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес се навършват точно 20 години от превземането на Багдад от войските на президент Джордж Буш Втори. Още същия ден, под благосклонния поглед на окупаторите, е разграбена Националната библиотека на Ирак и 80% от колекцията на Националния исторически музей на Ирак. Само финансовите измерения на нанесените щети надхвърля неколкократно стойността на външния дълг на България веднага след падането от власт на Тодор Живков. Освен това, материалът заблуждава читателите за броя на жертвите, дадени от народа на Ирак по време на американската окупация. Още по времето на Джордж Буш Втори изтече информация за над шестстотин хиляди загинали иракчани, за която той каза "Не вярвам!" без да отрече нейната достоверност. Може би, защото е знаел, че истинският брой на жертвите още по онова време е достигнал един милион, а в наше време е сравним с броя на жертвите на Арменския геноцид в Османската империя по време на Първата световна война. Впрочем, недостойна роля в агресията на САЩ в Ирак, започнала по измислен повод, играят Великобритания, Полша, Украйна и всички съучастници в агресията от т.н. коалиция на желаещите, включваща и България.

Какво нагло поведение на "Министърът на Отбраната на САЩ". https://m.dir.bg/dnes/svyat/shefat-na-pentagona-iznenadvashto-v-irak-pochti-20-g-sled-invaziyata-svalila-saddam Лоид Остин търси фалшив мир в Ирак, защото там се настаниха американските военни контингенти, които да пазят петролните кладенци на арабите, експлоатирани от западните корпорации. Другият съществен момент е този, че Ирак е плацдарм за разполагането на значителни американски войски, които да бъдат използвани при евентуалната (презполагаема) война срещу Иран. Трябва, обаче да се добави, че през 2011-та година САЩ май умишлено извадиха войските си от Ирак, защото се подготвяха за войната срещу Либия и свалянето на "режима на Кадафи", която се започна именно от САЩ, но се завърши от НАТО. Освен това "ИД" се образува именно от САЩ и обучените от CIA терористи в Саудитска Арабия и Катар, след което сложиха за благозвучие на обучените нарицателно "Свободна сирийска амрия" терористи. Сега Остин се опитва нарочно да пропагандира мир в Ирак, защото знае, че там НЕ са добре приети и "Иранската републиканска гвардия" и Хисбула искат за ги разкарат от Близкия Изток. А, както и преди много време изразих "пристрастност", че следващата цел на САЩ е голяма война в Близкия Изток отправена към Иран. Е, може би не съм далеч от тази прогноза. Но..., за разлика от войните в Ирак и Сирия, то персите няма по никакъв начин да се предадат без бой. Напротив, всички американски бази в Саудитска Арабия и Катар могат да бъдат ударени от въоръжените сили на Иран, благодарение на ударната им авиация и наличните крилати и балистични ракети, достатъчни, че да ги ликвидират, ако не получат помощ от всичките арабски съюзници, Израел и НАТО. САЩ губят контрол в почти всички големи точки в глобален мащаб. Опитват се да забавят процеса, но сами осъзнават, че той е необратим, защото страните, които им се противопоставят имат нужния военен капацитет и лоби не само на локално ниво, но и мнозина от тях на световната политическа

Нали вчера се разбрахме, че ще спрете да слагате фотографии на този мазен негер?

каква ти инвазия!!! Агресия след лъжата на държавния секретар на САШ Колин Пауъл в ООН, предавана по целия свят, за несъществуващи химически оръжия!

"Инвазията от 2003 г. уби десетки хиляди иракски цивилни граждани и доведе до нестабилност, която в крайна сметка проправи пътя за възхода на бойците от "Ислямска държава", след като САЩ изтеглиха силите си през 2011 г., припомня агенцията." Най - сетне в прав текс истината!

Ами то си го пише черно на бяло навсякъде !

Защо САЩ и Великобритания си спретнаха войната в Ирак с лъжа пред света? Защото разузнаването на британци и американци научи, че се готви икономически и политически съюз между Иран и Ирак, а също и потенциално включване в този съюз и на Сирия. Този проект ужаси САЩ и Великобритания и те изпреварващо атакуваха Ирак и избиха хиляди, а милиони бяха принудени да емигрират. Всичко друго като ОМП и бла-бла-бла беше само да хвърли прах в очите на стадото и международната общност. За това и днес Янко Американко е пак в Ирак - да бъде сигурен, че съюз икономически, политически, военен няма да се случи между Ирак, Иран и Сирия.

Ирак искаше навремето плащане на петрол в Евро, което накара САЩ да се намесят за да запазят влиянието и цената на щатския долар. Приказките за демокрация, щастие и светло бъдеще са за наивници.

"Китайците от друга страна поставиха много остро въпроса – че американците не могат да насаждат своята култура по такъв брутален начин в другите държави, както и не могат по този брутален начин да сменят режимите в другите държави. Сега всички правят едни изчисления, кой колко какво е нападал, и китайците тук обърнаха внимание на следните факти. САЩ като държава, те съществуват някъде от около 240 години, някъде там, от времето на Екатерина Велика. От тези 240 години китайците показват, че само 16 години американците не са водили войни срещу никого, от 240 години съществуване. И последните 30 години след падането на Берлинската стена в резултат на тези войни, които те водят по света, имаме 38 милиона бежанци. И в този план китайците казват „Не ни обвинявайте нас, че ние сме агресивни и сме заплаха за някого“.

Сащ носят свобода и демокрация,русия носи робство и смърт.

НАД 1 МЛН. ЖЕРТВИ на САЩ по света и у нас.

От цялата статия важното за разпространение сред населението е, че войната на САЩ в Ирак е довела до смъртта на десетки хиляди граждани. Нищо, че има много разправии за половината милион жертви, само деца! Вързрастните отделно. След месец очаквайте повторение на урока, овчици, и така докато стане истина. Който не внимава - да внимава за дас не се наказваме

Да си обират парцалите и от там.

И в Ирак ще свърши като в Афганистан ! Тъпи кравари !

Но в Ирак има нефт, сигурно крадат нефт и затова са там.

Илиян Илиев

Не го крадат ! Изнасят го легално ! Същото става и в Либия !

Добре е, че българите сме страхливи мижитурки иначе и нас щяха да ни опукат. Купувай скъпата храна и си трай !

САЩ са наши партньори и затова ще сме винаги с тях за ужас на русофилите.

Партньори колкото е партньор вълка на овцата. А вас ще ви намерим някой ден смятам е ясно ;)

SirBob

"Тук съм, за да потвърдя отново стратегическото партньорство между САЩ и Ирак, докато се движим към един по-сигурен, стабилен и суверенен Ирак", заяви Остин. Американското лицемерие няма край. След несъществуващото химическо оръжие в Ирак, САЩ само се "извиниха". Нищо че преди това превърнаха тази държава в руини. След позорното оттегляне от Афганистан след близо 20-годишен престой, в резултат на което ИДИЛ си върна Афганистан изцяло, сега трябва да повярваме,че САЩ изведнъж са се загрижили за сигурността в Ирак. Това и дете не би го повярвало, твърде плоско и елементарно е.

мнозинството иракчани са Шиити но те са потискани от Американските марионетки инсталирани от САЩ след дълга и кръвопролитна окупация, довела до геблата на на 10ки хиляди деца, и прогонила милион и половина християнни, в следствие на окупацитя на Ирак се ражда ИДИЛ, а християните са прогоени още по време на Американската окупация, казали са по делата им ще ги познаете

Основното изречение е че , след войната в Ирак възхода на ислямска държава е неоспорим. Дали основната цел не е точно това.?

SirBob

Както стана и в Афганистан в крайна сметка.

Американски войници в америка!

Американските наемници в Украйна са понамалели, така че САЩ вероятно ще прехвърлят част от своите наемници в Ирак към украинският фронт!

Война в Ирак (2003) Войната започва на 20 март 2003, когато САЩ и Великобритания, под претекст че режимът създава оръжия за масово поразяване, атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Войната трябваше да елиминира оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин, но такива не бяха открити. Въпреки категоричната оценка на британския премиер Тони Блеър преди атаката, че тяхното съществуване е „отвъд всякакво съмнение“, върху Лондон и Вашингтон ще остане завинаги петното на инвазия, мотивирана от фалшиви доказателства. Започването на войната е силно критикувано от редица държави по света поради липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. Съюзниците обаче не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. Жертви и загуби: 4417 (САЩ) 318 (останалите членове на коалицията) 27 (Турция) над 1300 частни охранители над 12 000 иракски полицаи и военни ~45 000 убити (докато Саддам е още на власт) между 55 и 80 000 бунтовници (след 2003) между 200 и 500 кюрди (ПКК) между 200 000 и 1 350 000 цивилни жертви

Единственото, което елиминира военната операция на сащ и великобритания срещу Ирак (освен близо 2 000 000 човека) е петролните и златните залежи на Ирак.

Така и не намериха Средствата за Масово Поразяване на Садам, с каквито уж доказателства разполагаха за да започнат завоевателната си война. Лъжливи мръсници.

нищо вече не остана. Какво партньорство ?!!

В Ирак няма банани.

САЩ носят на народите свобода и демокрация,мир и хубав живот. ПедеРусия носи война и смърт.

четворке, лекувай се!

Например в Сърбия, Либия, Сирия, Афганистан и Ирак ли? Кой управляващо преди сащ и кой управлява сега в Афганистан например?

Точно под тази статия ли намери? Иди и го кажи на местните.

Това не е ли същото като с Украйна??? Инвазия в суверена държава с цел сваляне на суверения им лидер под измислен предтекст! Кой осъди САЩ тогава????

В Украйна има руска агресия. В Ирак и Сирия ООН разреши на САЩ и НАТО да ги освободи.

Започването на войната в Ирак през 2003 е силно критикувано от редица държави по света поради липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. Предтекстът за производство на оръжие за масово поразяване се оказа фалшив, такива и до днес не са намерени.

има малка разлика..... в украйна има избори и хората си избират президент.. в ирак садам беше пожизнен президент..... като путин

Във Великобритания има пожизнен монарх, който никой не го е избирал. Да ги нападаме?

Напротив Путин не беше президент много време, Медведев беше.

Че не беше ли така в Украйна и преди американският преврат там преди 9 години?! Разликата е, че след този преврат всички партии в Украйна бяха закрити, освен тези на превратаджиите! Така че е направо подигравка някой да твърди, че през последните 9 години в Украйна било имало демокрация!

"Понастоящем Съединените щати разполагат с 2 500 военнослужещи в Ирак - и с още 900 в Сирия"-с толкова САЩ контролират територия по голяма от Украйна .А Педрашка и трябват още един милион за да вземе Луганска и Донецка област до 9-ти май ...е кой сега тогава е Номер 1

Сащ избиха между 200 000 и 1 350 000 цивилни за целта. Но това не е проблем за еврогейски съюз. Те нямаха и резолюция от ООН, която да узакони инвазията. Предтекстът за оръжия за масово поразяване се оказа фалшив. Къде са санкциите и осъждането на сащ и великобритания?

Грозен ама много грозен гибом (моля не триите)

Лоид казва: военните да помагат със съвети. Избиха сума ти народ и причиниха нестабилност, но помагат хората.

Суверен Ирак- ха ха ха- звучи като суверенна България -ха ха ха ха ха ха

Няма нищо учудващо... Просто САЩ се опитват да активизират всички тлеещи огнища на подпалените от тях войни, навсякъде по света!

Ай стига с тези ВОЕННИ бе? Ай стига с тези военни бази по чужди държави, дето мъкнете оръжия и тормозите чужди народи! За какво, целия свят разбра - за подземните богатства на народите, към които САЩ сами признаха имали ГЛОБАЛЕН интерес! Как не ви е неудобно, бе, братя американци?!! Лъжете за някакви ЗЕЛЕНИ енергии, а взимате и ползвате изкопаемите горива на цялата Планета. Спрете се бе, БИГ БРАДЪРА омръзнахте на цялото разумно човечество.

Да го претърсят на границата, да не носи пакетче с бял прах. Те така се почват нещата.

"Инвазията от 2003 г. уби десетки хиляди иракски цивилни граждани и доведе до нестабилност, която в крайна сметка проправи пътя за възхода на бойците от "Ислямска държава", след като САЩ изтеглиха силите си през 2011 г. " КОЙ ОСЪДИ инвазията на САЩ?! Евро-демократични САНКЦИИ?! ... Неотдавна ОстЕна МИНА да нагледа Фермата и в България.

ЦРУ създаде талибаните и ИДИЛ. Измислиха си причина да нападнат суверенни страни! Сега се сърдят, че Русия прави същото

Не, Русия ИЗОБЩО не прави същото. Русия просто НАЙ-НАКРАЯ реши да се защити от поредния кръстоносен поход срещу нея!

Със същите думи Обама нарече Ирак при оттеглянето на американските войски от страната. По-сигурноа, по-стабилна и суверенна. Но не случайно Остин е избрал тези. Ирак нито е сигурна, нито е стабилна, а най-малко суверенна. Ако от администрацията на Байдън, а и изобщо онези, ти кажат, че навън грее слънце, най-добре си вземи чадъра и високите обувки.

Кинг Конг Миротвореца тръгнал да ръси мир по света! Гнусна маймуна!

Е маймуна но не ти го казват хахахах

НЕГЪР Е, НА 100%, ДОРИ И ДА ОТРИЧА ПАК СИ Е НЕГЪР!

И само да спомена, че на Америка там проведе "военна операция", (официално обявена война не е имало никога) изби милион, краде им петрола и за целият "цивилизован свят" това е нещо съвсем нормално. Русия влиза да освободи руското население от украинските нацисти и автоматично става "агресор". Шибани лицемери.

Да добавя, че им задигна и златото.

ПИПО

И златото, и кеша. Ирак беше една от най богатите арабски държави.

Жидове са пратили маймуната си да опипва почвата против Иран

Обзалагам се, че освен да "поиска настоятелно" доброволци за Украйна, ще поиска и съдържанието на складовете им с боеприпаси!

Щом САЩ правят инвазии значи и Росия може !!!

Прости сме и не разбираме, това е демократично и правилно!

Току виж, намерил оръжия за масово поразяване.

"Инвазията от 2003 г. уби десетки хиляди иракски цивилни граждани" Според американски организации са над милион, според други неправителствени такива са над два милиона. Спестихте доста на американският терорист с тези "десетки хиляди"

Преките и косвените жертви на десетгодишната война там са над два милиона.

Движат се към "един по-сигурен, стабилен и суверенен Ирак"... Сериозно? Върхът на цинизма е това.

Помня за един друг дебел негър, който размахваше една епруветка..... Нищо не се е променило в американската политика от десетилетия. Само лъжи лъжи лъжи лъжи лъжи лъжи лъжи лъжи. Е, свърши се тая

миризливия имакак колин пауъл

Бахти лицемерието. Но природата не търпи дисбаланси за дълго и такива като Русия и Китай нанасят корективи.

Отишъл е да им обясни значението на Бахмут.

Инвазия.... честно

Как другояче да се нарече нахлуване по обвинения, които се оказват скалъпени впоследствие?

Смятам, че иракските лидери споделят нашия интерес Ирак да не се превърне в площадка за конфликт между САЩ и Ираk..... Мисля че Ирак е достатъчно заплашен а това изречение....иначе Сирия и Украйна те чака мил Ирак....а и нали знаеш УСА нямат приятели само интереси...

И тоя е егати офицера охранен като шопар, да турят някой по така строен на тая длъжност

Със 100 бази са си директен щат на САЩ, ма там не мое се рекрутват "наемници", твърде софистицирани са, колкото и да са промити, не им се умира за бандера. Виж за някой пробит долар, мое се намерат иракски украинци, да се подготви евентуален конфликт с Иран, щото ционистките им господари на САЩ им треперят гащите нон-стоп и се опитват да си правят няква операция активно. Мен лично ме интересува, тия дето Мустафа Ефенди ще ни инсталира за правителство, ще ни пращат ли да мрем за нюланд, блинкин, съливан далаверките? Щото и супичка от коприва да хапваме, и на лоени свещи да живеем, е по-добре от това да ни зарива Руската артилерия и ракетите с чипове от перални. Ма са като Лайнен си даде кандидатурата за шеф на НАТО нещата вървят към умирачка за нас.

мисля на страната на Русия да поразчистя отродената еросоросоидна сган.

Бе те ако решат да ни пращат, целият парламент и партийните "лидери" не ги виждам между живите. Може Козяк да гори и да има един хеликопер на покрива, шофиран от мунчо фатмака.

А трибунал за престъпниците Буш Младши и Тони Блеър КОГА