САЩ вече са започнали да работят за разполагане на оръжия в космоса и отхвърлят опитите да се сключи съответстващ мораториум. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в статията си "Светът на кръстопът и системата на международните отношения на бъдещето" за списание "Русия в глобалната политика". Статията е публикувана и на сайта на МВнР на Русия, предава ТАСС.

"Вашингтон пристъпи към реализация на плановете за разполагане на оръжия в космоса и отхвърля предложенията да се договорим за универсален мораториум върху такава дейност", подчертава Лавров.

Според него в момента в САЩ се виждат признаци на началото на медийна кампания, която трябва да послужи като пролог към окончателния отказ на страната от Договора за цялостна забрана на ядрените изпитания, който Вашингтон така и не е ратифицирал.

Лавров определи като проява на ревизионизъм американската политика в областта на стратегическата стабилност.

"Торпедирането от Вашингтон първо на договора за противоракетната отбрана, а сега, с единодушната подкрепа на членовете на НАТО, и Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) създава риск да бъде демонтирана цялата договорна архитектура в областта на контрола над ракетноядрените въоръжения", смята външният министър на Русия.

Към ревизионистките действия Лавров отнесе и излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма, който е имал "ключово значение за ядреното неразпространение". "Тук е и демонстративният отказ на Вашингтон да изпълнява единодушните решения на Съвета за сигурност на ООН за палестино-израелските отношения", завършва той.