В навечерието на видеоконферентната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, тази вечер австрийските медии съобщиха за намерението на австрийския канцлер Себастиан Курц да предложи европейски "зелен паспорт", съобщи специално за БТА Цветана Делибалтова. Този паспорт ще представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус.

Подобно на модела в Израел ще е възможно свободното движение на хората с направена ваксина. Притежателите на "зелен паспорт" ще могат да пътуват свободно, служебно или на почивка, ще могат да ходят на ресторант, да посещават културни събития. Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот, заявява канцлерът, цитиран специално за БТА от Цветана Делибалтова.

Курц се нарежда до правителствените ръководители на Гърция, Португалия и Испания, които поставят изискване за европейски документ за имунизация, коментира електронното издание на вестник "Курир" и напомня, че още през януари в Брюксел са приети указания как да изглежда технически подобен документ - дигитален или на хартия.

Експерти в Естония разработват заедно със Световната здравна организация план, който трябва да е готов до края на май. Швеция и Дания вече планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото.

Себастиан Курц добавя, че се надява да се постигне европейско решение на въпроса. "Но ако това не се случи, ние ще се заемем с осъществяване на проекта на национално равнище, ще говорим с възможно най-много съседни държави и ще направим опит да намерим общ път". Според него връщането към нормалността до лятото е напълно реалистично.

Какъв е примерът на Израел

В неделя израелските власти вкараха в действие и "зелен бадж", който означава, че даден човек е получили втора доза на ваксината от най-малко седмица или че се възстановява от заболяването. Някои места в Израел ще бъдат достъпни само за хората с такъв "зелен бадж".

Израел инжектира с две дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех три милиона души, което е около една трета от деветте милиона жители на страната.

Себастиан Курц дава пример с Израел, откъдето дойде новината за приет днес от парламента закон, с който се дава разрешение на министерството на здравеопазването да съобщава на други власти в страната самоличността на хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса. Това породи безпокойство за неприкосновеността на личния живот на хората, които отказват да се ваксинират, предаде Франс прес.

Законът дава на местните власти, на министерството на образованието и на някои членове на министерството на социалните дела възможността да се сдобият си имената, адресите и телефонните номера на хората, които не са ваксинирани. Целта на текста, който ще е с валидност 3 месеца или докато пандемията бъде обявена за приключена, е да позволи на тези органи да насърчават храта да се ваксинират, обръщайки се директно към тях, се казва в съобщение на парламента.