Правителството на Джо Байдън иска Турция да се откаже от руските системи за противовъздушна отбрана С-400, запазвайки позицията на администрацията на Доналд Тръмп, която изключи Анкара от програмата за производство на изтребители от ново поколение Ф-35, предаде АФП.

"Нашата позиция не се е променила", заяви в петък говорителят на Пентагона Джон Кърби. "Ние призоваваме Турция да се откаже от системите С-400", добави той.

Като реакция на първата доставка на руски системи С-400 за Анкара през 2019 г. САЩ изключиха Турция от програмата за производство на изтребители Ф-35 с аргумента, че руските зенитно-ракетни комплекси са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35.

"Турция е дългогодишен съюзник и уважаван член на НАТО, но решението й да купи С-400 несъвместимо със съюзническите й ангажименти към САЩ и НАТО", посочи говорителят.

"Турция имаше множество възможности през тези десет години да купи системи за ПВО Пейтриът от САЩ, но тя предпочете да купи С-400, които осигуряват на Русия приходи, достъп и влияние", отбеляза говорителят.

Освен изключването на Турция от програмата за Ф-35 Вашингтон забрани през декември предоставянето на всякакви разрешителни за износ на оръжия на Управлението за отбранителна промишленост - турската правителствена агенция, отговаряща за оръжейни покупки, за да накаже по този начин Анкара заради придобиването на руските системи С-400.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази през януари надежда за постигане на компромис с администрацията на Джо Байдън, който да позволи връщане на Анкара в програмата за Ф-35, но контактите между новата американската администрация и Турция досега бяха ограничени.

Макар че Анкара да заяви във вторник, че турският президентски говорител Ибрахим Калън и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан са изразили в телефонен разговор "воля за установяване на силни, трайни и конструктивни отношения между двете страни в предстоящия период", Байдън все още не е имал телефонен разговор с Ердоган.