САЩ призоваха днес Китай да престане да "подкопава суверенитета" на съседите си и предупредиха, че ще инвестират много средства в идните пет години, за да запазят военното си превъзходство в региона, предаде Франс прес.

"Китай може и трябва да има отношения на сътрудничество с останалия регион", заяви изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан в Сингапур, където участва в годишен форум по въпросите на сигурността.

"Но поведението, което подкопава суверенитета на други страни и което посява недоверие към китайските намерения, трябва да престане", допълни той.

САЩ упрекват Китай по-специално, че е милитаризирал няколко островчета в Южнокитайско море, върху които претенции имат Тайван, Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам.

"Ние няма да игнорираме китайското поведение", допълни Шанахан. "Когато една страна дава обещание и не го спазва, трябва да сме недоверчиви. Когато същата тази срана не дава никакво обещание, вече наистина трябва да храним недоверие към нея", допълни Шанахан, визирайки обещанията на китайския президент Си Цзинпин през 2015 г. пред тогавашния американски президент Барак Обама да не милитализира архипелазите, които сега са под контрола на Пекин.

"САЩ не търсят конфликти, но ние знаем, че притежаването на способности за спечелване на една война е най-доброто средство за избягване на конфликтите", заяви Шанахан. Сред другите регионални опасности за сигурността той спомена и Северна Корея, която "си остава изключителна заплаха и изисква постоянна бдителност".

"Нито една страна не може и не трябва да доминира в Индийско-Тихоокеанския регион", подчерта Шанахан. "Ние искаме да се уверим, че нито един противник няма да може да вярва, че може да постигне политически цели чрез силата на оръжията", каза той.

Шанахан припомни, че в проектобюджета на Пентагона се предвиждат 104 милиарда долара за наука и развитие в областта на отбраната. "Пентагонът ще инвестира много в идните пет години в ключови програми за един стабилен и сигурен Индийско-Тихоокеански регион", каза той, споменавайки противовъздушната отбрана - област, в която Пекин инвестира големи суми в последните години.

Вчера Шанахан се срещна с китайския министър на отбраната Вей Фънхъ, който също е в Сингапур. По време на срещата Пекин е предупредил САЩ, че не трябва "да подценяват решимостта, волята и капацитета на китайската армия".

Днес Шанахан се опита да намали напрежението, като каза, че има и сектори на възможно сътрудничество между двете страни, по-специално контрола на спазването на санкциите на ООН срещу Северна Корея.

По темата Хуавей обаче Шанахан заяви, че китайският телекомуникационен гигант е прекалено близък до китайското правителство и е трудно да се довери човек на едно предприятие, което е в центъра на търговската война между Пекин и Вашингтон.

Хуавей беше поставен през май от Вашингтон в списък на подозрителни компании, на които американски юридически лица не могат да продават технологично оборудване. Администрацията на Тръмп твърди, че оборудването на Хуавей може да бъде използвано от китайското разузнаване с цел шпионаж на други страни. Основателят на Хуавей - Жун Цзънфей, е бивш китайски военен.