САЩ обявиха днес нова военна помощ за Украйна, включително реактивни системи за залпов огън и снаряди с прецизно насочване, които ще подобрят способностите на украинската армия да поразява оръжейни складове и вериги за снабдяване на руските сили, предаде Франс прес и БТА.

Тази помощ на стойност 400 млн. долара, включва четири реактивни системи за залпов огън М 142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) и боеприпаси за тях, които вече позволяват на украинските сили да атакуват такива цели, като например складове с боеприпаси, с ракети с по-голям обсег от наличните в руската артилерия, уточни високопоставен служител на Пентагона.

С тези системи "Украйна успя да порази руски цели на по-голяма отдалеченост зад линията на фронта и да разстрои действията на руската артилерия", обясни служителят.

Украинската армия разполага общо с 12 системи HIMARS.

Пакета с военна помощ включва също хиляди 155-милиметрови снаряда за артилерийски оръдия, доставяни от западните съюзници на Украйна.

"Тези снаряди са "по-ефикасни", тъй като са прецизни и имат по-голям радиус на действие от доставяните досега, каза представителят на Пентагона.

За отбраната на Украйна са мобилизирани повече от един милион души, каза министърът на отбраната

Дейността на сектора по сигурността и отбраната на Украйна се осигурява от около един милион души в различни структури. В частност във въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са мобилизирани 700 000 души. Това каза на конференция украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от агенция УНИАН.

"Мобилизираните във ВСУ са до 700 000 души, граничарите са до 60 000, в Националната гвардия - до 90 000, в националната полиция - до 100 000. Днес имаме повече от 1 милион униформени, които осигуряват дейността на сектора на сигурността и отбраната", каза Резников.

Министърът добави, че подобен брой на въоръжените сили създава също възможности за бизнес. Частни предприятия могат да заемат ниши за възстановяването на въоръжение на НАТО, предоставено на Украйна. В частност да изработват резервни части, картечници, автомати, пистолети, патрони, барут, капсул-детонатори, гилзи и др., посочи министърът.