До вторник Ида може да достигне северното крайбрежие на Мексиканския залив, предупреди базираният в Маями Национален център за ураганите на САЩ. Експерти от центъра уточниха, че днешните предупреждения не се отнасят Ню Орлиънс и района от Гранд Айл, Луизиана, до границата между Мисисипи и Алабама.
Остават предупрежденията за части от източния мексикански полуостров Юкатан, което означава, че ураганът може да премине над него през следващите 24 часа. Ида е съпътстван от ветрове със скорост от 150 км/ч, което го класифицира като ураган от първа категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън.
Ураганът се придвижва на северозапад със скорост от 17 км/час., отбелязва АП. В момента Ида се намира на около 120 км североизточно от Козумел, Мексико. Най-малко 90 души са загинали в Салвадор при наводнения и кални свлачища, причинени от проливни дъждове в резултат на урагана Ида, съобщи директорът на националната служба "Гражданска защита", цитиран от Франс прес.
Властите в планинската централноамериканска държава обявиха извънредно положение в пет от 14-те департамента. 16 смъртни случая са регистрирани в департамента Сан Салвадор, който включва едноименната столица на страната. В Салвадор валят проливни дъждове от четвъртък - денят, в който Ида премина над Никарагуа, където 13 хиляди души са в бедствено положение.