В цялата страна вчера бяха разпространени предупреждения да се спазват засилените мерки за сигурност в транспорта, в хотели, развлекателни комплекси и стадиони.
Според представител на специалните служби най-строги са мерките за сигурност, въведени в Ню Йорк заради сведения, че там може да бъде извършен терористичен акт.
В централата на ООН в Ню Йорк тази седмица се провеждат редица форуми на високо равнище, в които участват държавни и правителствени ръководители от над 120 страни, както и американския президент Барак Обама.
ФБР разследва предполагаем заговор за извършване на атентат в САЩ и вече арестува трима афганистанци по подобни подозрения. В предупредителните писма до местните правоохранителни органи Федералното бюро за разследване и министерството на вътрешната сигурност изтъкват, че нямат конкретна информация за времето, мястото или обекта на планираната атака, но призоваха за бдителност, посочва Ройтерс, на която се позова БТА.
Терористи може да използват оръжие за масово поразяване при нападение над който и да било голям град в света още през 2013 г. се казва в доклад, представен вчера от ръководителите на Комисията за предотвратяване на разпространението на оръжие за масово поразяване и на тероризма към Конгреса на САЩ Боб Греъм и Джим Телънт, съобщи още ИТАР-ТАСС. Експертите смятат, че е по-вероятно екстремистите да употребят за целите си биологично, а не ядрено оръжие. Според тях заплахата за Америка и света е напълно реална и нараства.
Заключенията им се базират на три аргумента. На първо място относително ниската цена на производството и разпространението на биологичните оръжия, които в бъдеще ще стават все по-евтини и лесноизползваеми. Второ, ефективността на този вид оръжие е по-висока, отколкото при използването на самоделно ядрено взривно устройство, и трето - биотерористите срещат по-малко трудности, от онези, които си имат работа с ядрено оръжие. Въз основа на изводите си Греъм и Телънт призоваха за създаване на федерално и местно равнище на национална стратегия за борба с биотероризма.