Руски съд в град Лабитнанги отхвърли внесената от майката на Алексей Навални - Людмила Навалная жалба, в която тя казва, че той е получавал неадекватни медицински грижи в затвора, предаде Ройтерс, като се позова на Иван Жданов - един от съюзниците на починалия опозиционер.

В отговора си до Навалная съдът пише, че само Алексей Навални може да бъде ищец по такъв иск.

"Алексей многократно завежда дела срещу колониите за неоказване на медицинска помощ. Твърденията бяха отхвърлени. Сега той е убит, а искът се отказва на близките му с подигравателна формулировка", коментира телеграм каналът "Жданов".

Навални, който бе най-видният вътрешен противник на президента Владимир Путин, почина миналия месец на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, припомня БТА.

Темата за смъртта на руския опозиционер бе засегната и в скорошно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от Държавния департамент. "Президентските избори в Русия бяха произведени в обстановка на усилено заглушаване на независимите гласове, на лишаване от свобода, смърт или прогонване в изгнание на практически цялата истинска политическа опозиция", се казва в него.

"Кремъл систематично маргинализира групи, застъпващи се за демократичните процеси и върховенството на закона, включително наблюдателите на избори, се посочва в изявлението. Руските власти също така отказаха да регистрират антивоенните кандидати за президентските избори под фалшив технически предлог и не поканиха Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа или която и да било заслужаваща доверие международна организация да наблюдава гласуването", добавя Блинкън.

"Тези стъпки илюстрират степента, до която Кремъл е лишил своите граждани от прозрачен и значим демократичен процес, пише още в изявлението. На този фон тези избори могат да бъдат определени единствено като недемократични", посочва американският държавен секретар.

"От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Кремъл се опитва да създаде илюзията, че руската общественост безрезервно подкрепя неговата жестока война като елиминира пространството за граждански дискусии и задълбочава кампанията си на сплашване, насилие и цензура срещу независимите медии и гражданското общество, казва още Блинкън. Кремъл произведе фалшиви президентски избори във временно окупираните части на Украйна като откровено пропагандно упражнение с надеждата, че то ще заздрави нелегитимните претенции на Русия към частите от Украйна, в които тя незаконно нахлу и сега окупира", посочва той.

"Седмици преди изборите Алексей Навални почина в затвора след години на тормоз и жестоко отношение от страна на руските власти заради постоянните му усилия да насърчи истинска демокрация в Русия", припомня Блинкън.

Държавният секретар на САЩ заявява, че Владимир Путин лишава руските граждани от достъп до информация, включително за информиране при участие в политическия живот. "Независимо от предопределения изход на тези избори САЩ ще продължат да застават до тези хора, които се стремят към по-светло бъдеще за Русия", казва в заключение Блинкън.