Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, с който се преустановява изпълнението от Русия на задълженията й по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. Документът влиза в сила от деня на подписването му, уточнява РИА Новости

"Изхождайки от необходимостта да се приемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на задълженията им по Договора между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 8 декември 1987 г., постановявам да се преустанови изпълнението на Договора, докато САЩ не отстранят допуснатите от тях нарушения по него или до прекратяването на действието му", се казва в текста на указа.

На руското министерство на външните работи е възложено да уведоми американската страна за преустановяването на изпълнението на договора.

През 1987 г. СССР и САЩ подписаха пакта, който бе изпълнен до юни 1991 г. СССР унищожи 1846 ракетни комплекса, а САЩ - 846. На 2 февруари т.г. след взаимно обвинения в нарушаването на договора президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон го напуска. В отговор Путин заяви, че ще бъде предприета огледална мярка. Преди месец НАТО обяви пълната си подкрепа за решението на САЩ и отново подчерта, че Русия е в нарушение.

"САЩ вземат това решение в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност, предизвикани от тайните руски тестове на ракетните системи 9М729", обяви алиансът в свое становище.