Руска бойна авиация, ракетни войски и артилерия унищожиха в украинската Николаевска област арсенал с 45 хилади тона боеприпаси, доставени на въоръжените сили на Киев от страни членки на НАТО. Това заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му са били унищожени също 5 склада с боеприпаси и пускова установка от зенитен ракетен комплекс "Бук-М1" в непризнатата проруска сепаратистка Донецка народна република. Поразени са 3 командни пункта на украинската армия, жива сила и военна техника на Киев в 173 района на страната, каза говорителят.

Властите в Киев са решили предсрочно да изпратят на предната фронтова линия мобилизирани граждани - курсанти, започнали обучение в учебен център в Киевска област. С тях ще бъдат изпратени и ранени от военни болници, без да се изчака напълно да се възстановят от раните си, добави Конашенков.

Руските войски нямат достатъчно сили и ресурси за ново настъпление срещу град Николаев. Това заяви военният експерт Денис Попович пред украинското "Радио НВ", предаде УНИАН.

През март окупаторите разполагаха със значително по-добри условия за атака срещу Николаев и наближиха града, но бяха отблъснати. Оттогава там са създадени мощни отбранителни системи. Сега "условията за тях са далеч по-лоши, значително по-лошо е качеството на личния състав, изобщо на войските", отбеляза аналитикът.

Междувременно въоръжените сили на Украйна подготвят контранастъпление в южната част от страната. В тази връзка жителите на Херсонска и Запорожка област трябва незабавно да се евакуират, заяви Ирина Верешчук, министър по реинтеграцията на временно окупираните територии, цитирана от УНИАН.

Генералния щаб на Украйна съобщиха още днес, че на територията на Беларус, включително в района, граничещ с Волинска област в Западна Украйна, се разполагат допълнителни сили и оборудване за противовъздушна отбрана, предаде ДПА. Агенция отбелязва, че за момента не може да провери информацията чрез независим източник.

Бившата съветска република Беларус не се е включвала официално във войната на Русия, но малко след началото на инвазията в края на февруари авторитарният президент Александър Лукашенко призна, че руски ракети са били изстреляни от беларуска територия към Украйна.