Руското правителство се срещна с представители на посолства от Латинска Америка и е обсъдило с тях възможността за допълнителни доставки на хранителни продукти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, след като президентът Владимир Путин нареди да се вземат ответни мерки заради санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

Вижте снимки>>>

"В сряда имаше среща между руското правителство и редица латиноамерикански посолства, на която разбира се бе поканено и Чили", съобщи Андрес Реболедо, ръководител на чилийската държавна търговска агенция.

"Те казаха, че проучват възможността за повече доставки на хранителни продукти", добави Реболедо без да уточни кои посолства са присъствали на срещата.

"Едно от нещата, които казаха на посолството ни беше, че ще ни дадат списък с по-приоритетни продукти. Това ще стане в близките дни", отбеляза чилийският представител.

Преговори и с Турция

Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) ще обсъди възможността да започне внос на млечни продукти от Турция, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Досега Турция не е доставяла на Русия млечни продукт.

Русия ще разгледа и възможността за увеличаване на вноса на плодове и зеленчуци от Турция.

Турция изнася за Русия месо и птичи субпродукти, продукти от говеждо месо и риба.


ЩЕТИТЕ ЗА ЕС: Какви да са реакциите

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За руските санкции срещу Запада

АНАЛИЗ: Дайте на Путин възможност за изход