Въпреки съобщенията на Москва за изтегляне на руски военни, разположени по границата с Украйна, ние не констатираме действително намаляване на напрежението от страна на Русия", заяви британският външен министър, Уилям Хейг, след среща с колегите си в Атина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той призова Европа да не намалява натиска, защото ситуацията може да стане опасна и напрегната.

Дипломат номер едно на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пък заяви, че е напълно ясно, че ЕС очаква повече сигнали от Русия, които да убедят, че напрежението намалява.

Европейските столици се позовават на информации на разузнаването и на НАТО, която заяви тази седмица, че не е констатирано никакво значително намаляване на руските войски покрай украинската граница.

Русия трябва да покаже, че сериозно се опитва да намали напрежението, каза също и дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън.

За Хейг не е настъпил моментът на трета фаза санкции срещу Русия, тоест на икономическите санкции, но те трябва да са готови да прилагане в случай на задълбочаване на кризата.

Новият посланик на САЩ в ЕС: Украинската криза може да засили европейската интеграция

Новият посланик на САЩ в ЕС, Антъни Лудзато Гарднър, заяви, че кризата в Украйна може да засили европейската интеграция и трансатлантическите връзки, предаде Франс прес.

"ЕС е много ефикасен партньор", каза пред журналисти в Брюксел Гарднър, който встъпи в длъжност през март.

По повод европейската реакция на руските действия в Украйна дипломатът посочи, че тя е била впечатляваща въпреки различаващите се мнения на 28-те и въпреки факта, че различните европейски членки са изложени в различна степен на руския натиск.

За сферата на отбраната, Гарднър припомни изявленията на президента Барак Обама от миналата седмица в Брюксел, че "свободата си има цена".

Посланикът прикани европейските страни да не намаляват разходите си в областта на отбраната.