Руски официални лица отхвърлиха по-рано тази седмица твърденията на директора на Московския институт по вирусология Дмитрий Лвов, според който рускиня, починала от А (H1N1), след като се върнала от България, е първият смъртен случай в страната от новия вирус, припомня агенцията, цитирана от БТА. СЗО включи Русия в списъка си на 15-те европейски страни, в които има регистрирани смъртни случаи от вируса.
Руската агенция РИА Новости цитира днес служител на здравното министерство, който заявява, че е във връзка със СЗО за изясняване на ситуацията.
"По този случай, СЗО е направила заключения единствено на основата на информацията, разпространявана в общественото пространство", отбеляза анонимният служител.
Според руски официални лица тестовете на 46-годишната жена за вируса А (H1N1) показали положителен резултат, но тя страдала от бъбречно заболяване и починала от пневмония.
Руските власти съобщават за 381 регистрирани случая на вируса, но Лвов заяви за руска телевизия, че в действителност те може да са десетки хиляди и така засили опасенията за готовността на правителството да се справи с пандемията.
От бюрото на СЗО в Москва отказаха коментар. Все още не може да се потвърди дали случаят, влязъл в статистиките на СЗО, и този, за който говорят руските власти, е един и същ, отбелязва Ройтерс.