Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в понеделник международните инспектори да получат достъп до атомната централа в Запорожие, след като Украйна и Русия си размениха обвинения за обстрела на най-голямата атомна централа в Европа през уикенда, съобщи Ройтерс.

"Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено", каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН заяви, че сега рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи.

"Надявам се тези атаки да спрат. В същото време се надявам, че МААЕ ще може да получи достъп до централата", добави Гутериш от Токио, след като в събота присъства на паметна церемония по повод 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

Украйна заяви, че при руски обстрел в събота са били повредил три сензора за радиация и е ранен работник в електроцентралата, което е второ попадение в обекта за няколко дни.

Президентът Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на "ядрен терор" и призова за още международни санкции, този път срещу ядрения сектор на Русия.

"Няма такава нация в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрена централа", каза Зеленски в телевизионно обръщение в неделя.

Руските сили превзеха електроцентралата в Югоизточна Украйна в началото на март, но тя все още се управлява от украински служители.

Разположените в района руски представители заявиха, че украинските сили са ударили електроцентралата с ракети, като са нанесли щети на административни сгради и на обекти в близост до складове.

Руското посолство във Вашингтон също публикува изявление, описващо щетите.

"На 5 август украинските националисти нанесоха артилерийски удар по територията на посочения обект. В резултат на обстрела бяха повредени два високоволтови електропровода и водопровод. Само благодарение на ефективните и навременни действия на руските военни при опазването на ядреното енергийно съоръжение критичната му инфраструктура не е засегната", казаха от посолството.

Антониу Гутериш каза, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) има нужда от достъп до централата. "Ние напълно подкрепяме МААЕ във всичките им усилия във връзка със създаването на условия за стабилизиране на централата."

Шефът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси предупреди в събота, че последната атака "подчертава много реалния риск от ядрена катастрофа".