Руската окупационна администрация заяви днес, че украинската армия е повредила административни сгради при удар срещу Запорожката АЕЦ, в обстрели срещу която се обвиняват взаимно Москва и Киев, предаде Франс прес.

Тази нощ украинската армия нанесе удар с касетъчен боеприпас, изстрелян от реактивна система за залпов огън "Ураган", твърдят окупационните власти в град Енергодар, Южна Украйна, където се намира централата.

Парчетата от ракетата и двигателят паднаха на 400 м от работещ реактор, заявиха те, цитирани от ТАСС, и добавиха, че ударът е повредил административни сгради, засегнал е и зона, където се складира отработено ядрено гориво.

В съобщението на окупационните власти не се посочват доказателства. АФП не успя да получи потвърждение от независим източник.

МААЕ изтъкна вчера, че идват "все по-тревожни" новини от Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа.

"Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви вчера украинският ядрен регулатор "Енергоатом". В резултат на руска атака срещу централата се задейства системата за аварийна защита на един от трите действащи реактора, който се изключи, информира ведомството в Телеграм.

Според компанията нанесените удари са причинили "значителни повреди" на азотно-кислородна станция и "спомагателна сграда". "Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението.