Президентът Владимир Путин назначи тази вечер новото руско правителство, в което досегашният външен министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу запазват постовете си, предаде Франс прес.

"Искрено ви желая успех, това е в интерес на цялата страна", заяви Путин на среща с членовете на новия кабинет в присъствието на новия премиер Михаил Мишустин.

Изявлението беше предадено по телевизията.

Президентът поздрави министрите с назначенията и им пожела успехи в работата. Той подчерта, че успешната работа на правителството на премиера Мишустин е от значение не само за отново назначените министри и вицепремиери, а и цялата страна.

Путин определи като главни задачи на правителството повишаването на благосъстоянието на гражданите, както и укрепването на държавността и позициите на Русия в света.

Снимка: Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP/БТА

В отговор Мишустин прикани членовете на кабинета постоянно да мислят как да оправдаят доверието на президента. Премиерът каза, че всички трябва бързо да пристъпят към изпълнение на задачите, поставени от Путин, в сферата на демографията, доходите, социално слабите, здраевопазването образованието, тоест "всичко, което се нарича повишаване на жизненото равнище на нашите хора".

Снимка: Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP/БТА

Премиерът на Руската федерация ще има не десет, както досега, а девет заместници съгласно подписания днес от Путин указ за структурата на новото правителство, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Сред вицепремиерите ще има един с ранг първи вицепремиер, един пълномощен представител на президента в Далекоизточния федерален окръг и един ръководител на апарата на правителството.

В друг президентски указ за първи вицепремиер е назначен Андрей Белоусов, за представител на президента в Далекоизточния федерален окръг - Юрий Трутнев и за ръководител на правителствения апарат - Дмитрий Григоренко. Останалите вицепремиери са Виктория Абрамченко, Юрий Борисов, Татяна Голикова, Алексей Оверчук, Марат Хуснулин и Дмитрий Чернишенко.

Михаил Мишустин, Владимир Путин, Андрей Белоусов

Снимка: Government Pool Photo via AP/БТА

Ройтерс припомня, че Белоусов, досегашен икономически съветник на Кремъл, поема поста, заеман от май 2018 г. от Антон Силуанов.

Андрей Белоусов

Снимка: AP/БТА

Дванайсет министри от предишното правителство - на Дмитрий Медведев - запазват постовете си. Владимир Колоколцев остава начело на вътрешното министерство, Сергей Лавров - на външните работи, Сергей Шойгу - на отбраната и Евгений Зиничев - на министерството на извънредните ситуации.

Сергей Шойгу и Сергей Лавров

Снимка: AP/БТА

Антон Силуанов вече няма да е вицепремиер, но остава министър на финансите.

В новото правителство остават също досегашният министър на природните ресурси и екологията Дмитрий Кобилкин, на промишлеността и търговията Денис Мантуров, на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, на селското стопанство Дмитрий Патрушев, на строителството и жилищното стопанство Владимир Якушев, на транспорта Евгений Дитрих, на енергетиката Александър Новак.

В новия кабинет от 21 министри осем оглавяват министерства за пръв път. Михаил Мурашко е назначен за министър на здравеопазването, Олга Любимова - на културата, Валерия Фалкова - на науката и висшето образование, Сергей Кравцов - на просветата, Олег Матицин - на спорта, Антон Котяков - на труда и социалната защита, Максут Шадаев - на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации и Максим Решетников - на икономическото развитие.

Константин Чуйченко, досегашният вицепремиер и ръководител на апарата на правителството, е назначен за министър на правосъдието.