Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу доложи днес на руския президент Владимир Путин за приключването на частичната мобилизация. Шойгу заяви, че целта от 300 000 души е постигната и "не се планират допълнителни задачи".

Според министъра в рамките на частичната мобилизация във войските са привлечени 1300 представители на изпълнителната власт. Средната възраст на призованите е 35 години

"Първоначално имаше проблеми със снабдяването на мобилизираните, но сега те са решени", каза Шойгу и допълни, че 82 000 мобилизирани военнослужещи са били прехвърлени в армията след завършване на обучението им, а 218 000 души са мобилизирани на полигоните и се обучават в бойни действия.

В отговор Путин заяви, че цялата система на службите за военна регистрация и наборна служба трябва да се модернизира, грешките са неизбежни, защото мобилизация не е провеждана от дълго време.

Според Путин въз основа на опита от специалната операция трябва да се коригират всички компоненти на въоръжените сили. "Трябва да се направи всичко възможно за подобряване на развитието на въоръжените сили в най-кратки срокове", каза той.

Руският президент благодари на всички, които са се присъединили към въоръжените сили по време на частичната мобилизация: "Благодаря ви за верността към дълга и патриотизма", каза той.

Междувременно вътрешният политически блок на президентската администрация на Русия е започнал да провежда съвещания, свързани с кандидатпрезидентската кампания през 2024 г., на които присъстват служители и политтехнолози, които работят с Кремъл, пише "Медуза", като се позовава на два източника, близки до президентската администрация.

Източниците твърдят, че засега Кремъл има само основен "план" на предстоящите избори - но вече е ясно, че "кампанията ще бъде за Владимир Путин. Един от събеседниците на изданието подчертава: "Не се говори за други кандидати".

Същият източник казва, че "спаринг партньори" на Путин ще бъдат представители на парламентарните партии. "Либерални кандидати няма да има, дори за пред хората", казва той. На предишните избори - и през 2018 г. - имаше такива "либерални кандидати". Съоснователят на "Яблоко" Григорий Явлински получи 1,05% от гласовете, а телевизионната водеща Ксения Собчак - 1,68%. Наскоро Собчак напусна Русия.

Друг източник на "Медуза" обяснява, че подготовката за президентските избори обикновено започва в Кремъл около година и половина преди деня на изборите (по традиция това е втората неделя на март). Първо АП определя "очертанията" на кампанията, а след това избира политически стратези, които ще "отговарят" за гласуването в регионите. След това, няколко месеца преди вота, в регионите се изграждат "мобилизационни мрежи", т.е. решава се кой и как ще "мобилизира" държавните служители и други лоялни към правителството избиратели. По същото време се определя и окончателната идеологическа стратегия на кампанията.

Засега дори общото съдържание на тази стратегия не е напълно ясно. Източници на Медуза, близки до Кремъл, поясняват: засега е ясно само, че следващата кампания на Путин ще бъде изградена около "антизападен" наратив. Както обикновено, Путин ще говори за "възстановяване на величието на Русия, борба със Запада и многополюсен свят". Но вътрешнополитическият отдел на апарата на президента е убеден, че търсенето на подобна реторика не е много голямо: "Това не е това, което интересува избирателите - това е онова, което интересува самия президент".

Засега Кремъл се надява, че войната с Украйна ще приключи преди президентските избори. Но с какво точно, не е ясно. "Какво ще бъде обявено за победа? На изборите трябва да отидете с постижения. Например с определен набор от анексирани територии. Но какви ще бъдат тези територии, все още не е ясно", подчертава един от източниците.

Въпреки това Кремъл е решен да гарантира, че Путин ще постигне рекордни резултати на предстоящите избори.

След като бяха официално обявени данните от "референдумите за присъединяване" на ДНР и ЛНР, Херсон и Запорожие, ще бъде невъзможно да се покаже нещо много по-ниско. Подкрепата трябва да е пълна. Включително и за да демонстрира популярността на президента пред Запада", обяснява пред "Медуза" източник, близък до апарата на президента (говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е отговорил на въпросите на изданието).

На президентските избори през 2018 г. избирателната активност беше 67,54%, а Путин спечели 76,69% от гласовете, според официалните данни. На "референдумите" почти 100% гласуваха за "присъединяването на украински територии към Русия".

В същото време политически стратег, работещ за Кремъл, признава в разговор с "Медуза", че най-логичният и "разбираем" вариант би бил изобщо да не се провеждат избори през 2024 г., а да се въведе военно положение в цяла Русия и да се отложи гласуването.

"До 2024 г. икономическите последици от санкциите и изолацията ще се проявят с пълна сила. Ясно е, че може да бъде показан какъвто искате резултат, но защо е необходимо да се обърква населението с не най-достоверните рекордни цифри?" - обяснява той.

Събеседникът на Медуза подчерта, че подобен сценарий е малко вероятен: "Владимир Путин обича да вижда резултатите от народната подкрепа".