Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за награждаване на американския астронавт Никълъс Хейг с ордена "За мъжество" и на сътрудници на руски компании от ракетно-космическия отрасъл с други държавни награди, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"За мъжество и висок професионализъм, проявени при изпълнение на служебния дълг в условия, свързани с повишен риск за живота при възникване на необичайна ситуация на космодрума Байконур, се награждава с ордена "За мъжество" астронавтът Никълъс Хейг от НАСА", се казва в съобщението.

Освен това Путин удостои с ордена "Дружба" редица сътрудници от отрасъла, сред които заместник-ръководителят на Роскосмос Александър Лопатин и генералният директор на руския Държавен космически научно-производствен център "М.В.Хруничев" Алексей Варочко, за големия им принос в развитието на ракетно-космическата индустрия и многогодишната им добросъвестна работа.

На 11 октомври м.г. стана авария с космическия кораб "Союз МС-10", с който към Международната космическа станция се бяха отправили Хейг и руският космонавт Алексей Овчинин.

От пресслужбата на Роскосмос оповестиха, че Овчинин също ще бъде награден.