Организацията Каталунско гражданско общество, която свика демонстрацията под надслов: "Достатъчно! Нека се върнем към разума", написа в "Туитър" към обяд, малко преди началото му: "Нека ние, мълчаливото мнозинство, направим така, че гласовете ни да бъдат чути", съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Над един милион души са участниците в шествието, съобщиха организаторите, ревизирайки предишните си данни за 950 000 демонстранти, предаде ДПА. Според общинската полиция в тази първата голяма демонстрация в Барселона срещу отцепването от началото на кризата между сепаратистите и Мадрид са участвали около 350 000 души, посочва Франс прес. .

Вижте снимки >>>


Още от сутринта хора, загърнати в испански и каталунски знамена, скандираха: "Всички сме каталунци", "Само една нация" и "Пучдемон в затвора".

Преди началото на шествието стотици се събраха пред местната централа на Гражданската гвардия - жандармерията на Испания, за да изкажат подкрепата си към тази структура, която бе обвинена в упражняване на насилие срещу сепаратистите.

В демонстрацията, включваща шествие от площад "Уркинаона" до гара "Франка", се включиха и хора, пристигнали с автобус или влак от други части на Испания.

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и бившият председател на Европейския парламент Жозеп Борел, каталунски социалист, изнесоха речи пред събралото се множество.

"Днес ще сложим край на отцепничеството", заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Долорс Монсерат. "Днес ще е исторически ден", каза Монсерат, която е каталунка и взе участие в протеста.

Според социологическо проучване, публикувано от консервативния вестник "Расон", 79,4 процента от испанците и 58,9 процента от каталунците са против обявяването на независимост.

Днешният протест бе подкрепен от управляващата Народна партия и в последната минута получи подкрепа от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия.

Деветдесет процента от каталунците гласуваха за отделяне от Испания на референдума на 1 октомври, но избирателната активност бе едва 43 процента и допитването бе бойкотирано от противниците на независима Каталуния.

Испанското правителство опита да спре гласуването, като изпрати полиция към изборните секции, но от насилствените методи на органите на реда пострадаха близо 900 души по данни на каталунската управа.


АНКЕТА:
Подкрепяте ли референдумите за независимост?