Това стана часове преди тържественото откриване на струващата 1,3 милиарда евро сграда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

14 полицаи и 21 протестиращи са ранени, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Полицията е арестувала 16 души до 15,30 часа, предимно по обвинения в нарушаване на обществения ред и палежи, след като 7 полицейски коли бяха подпалени.

Улиците бяха блокирани с автомобилни гуми и кофи за боклук. Полицейските сили използваха водни оръдия в опит да проправят път между протестиращите към входа на сградата, която пък е отделена от улицата чрез полицейски барикади.

Полицията съобщи, че 80 от техните служители са пострадали от газ, но се върнали на работа, а организаторите на протеста от "Блокюпай" написаха в Туитър, че 107 демонстранти са пострадали от сълзотворен газ и лют спрей.

Вижте снимки >>

Според организаторите на протеста са се събрали около 10 000 души.
Хиляди дойдоха от други краища на Европа. Организаторите са наели специален влак, който да превозва участниците от Берлин, и автобуси за демонстрантите от други градове в Германия и Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

"Протестът ни е срещу ЕЦБ като член на тройката, която въпреки факта, че не е демократично избрана, пречи на работата на гръцкото правителство. Искаме да се сложи край на политиката на икономии", заяви един от организаторите - Улрих Вилкен, който подчерта, че искат шумен, но мирен протест.

Според него нападенията срещу пожарни коли нямат място на демонстрациите в Германия.

Друг говорител на движението- Кристов Клайне, настоя полицията да поеме част от вината за насилието, обвинявайки ги, че са използвали прекомерна сила, за да провокират демонстрантите.

Говорителката на франкфуртската полиция Клаудия Рогалски описа настроението на тълпата като "агресивно".

Още снощи полицията издигна барикади и опъна бодлива тел около новата сграда, подготвяйки се за планирания протест.

Сутринта ЕЦБ посочи, че планира да функционира нормално по време на протеста, макар че някои служители може да работят от домовете си, отбелязва АП.

След откриването на сградата шефът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че "не е честно" да се поставя етикет на ЕЦБ като основен извършител на строгите икономии в Европа.

В Берлин водещите политици осъдиха сцените на хаос.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обяви, че "никой няма право да застрашава живота и здравето на полицаите и пожарникарите". Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че да се обвинява ЕЦБ за проблемите на Европа "свидетелства за значителна липса на разбиране какво прави ЕЦБ за спротеността в Европа".