Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) продължва да настоява за създаване на професионална армия от не по-малко 7 милиона войници. Това написа в канала си в Телеграм лидерът на политическата формация Леонид Слуцки, цитиран от ТАСС.

"Избегнахме голямо кръвопролитие. Но ЛДПР продължава да настоява: за гарантиране на сигурността ни е необходима професионална армия от не по-малко от 7 милиона военнослужещи и граждански персонал", се посочва в съобщението.

Слуцки отбеляза, че "никакви частни военни компании (ЧВК) и техни аналози не са необходими на страната" и че "в действащата армия има проблеми, не решението не са ЧВК".

Той посочи, че партията е готова да решава проблемите на армията съвместно с министерството на отбраната. Слуцки добави също, че амнистията не трябва да се разпростира върху онези, "които са убили пилоти, които по същество са техни бойни другари" и "тези хора трябва да бъдат изправени пред съд и да понесат най-сурово наказание".

 

Бившият главен стратег на руския президент Владимир Путин призова да бъде сложен край на наемническите групи в Русия след бунта на основаната от Евгений Пригожин наемническа група "Вагнер" и предупреди, че те пречат на военното командване, предаде Ройтерс.

Владислав Сурков, придобил известност с прозвището "кукловода на Кремъл", заяви, че "частните военни компании" са идея, внесена от САЩ и създадена за водене на прокси войни. "Как може едно военно подразделение да бъде частно според нашите разбирания? Това напълно противоречи на руската политическа, управленска и военна култура", заяви Сурков в интервю, публикувано от неговия сътрудник Алексей Чеснаков.

 

 

По думите на Сурков има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона", като в същото време те внасят разделение в командването на въоръжените сили, докато Русия провежда по думите на Кремъл "специална военна операция" (СВО) в Украйна.

"За какво ни трябват те днес, когато открито участваме в битката за Украйна? Това не е прокси война, това е СВО", посочи Сурков. "Армията трябва да бъде подсилена не само с оръжия, но и с единство в командването", добави той.

Като първи заместник-ръководител на администрацията на Кремъл от 1999 г. до 2011 г., Сурков помогна на Путин да изгради своята контролирана изкъсо политическа система. След това той работи в правителството и по-късно се завърна в Кремъл като съветник на Путин. Сурков напусна Кремъл през 2020 година.

Според Сурков Пригожин "е олигарх" и той описа криминалното минало на наемника в Санкт Петербург. През 1981 г. 20-годишният Пригожин е осъден на 13 години затвор за грабеж и нападение, след като задушил жена, докато тя загубила съзнание, става ясно от съдебни документи. "Това е всичко, което трябва да знаете за Пригожин", заяви Сурков.