Най-страховитият нидерландски наркобарон беше осъден на доживотен затвор за серия убийства, извършени между 2015 и 2017 г., в края на продължил 6 години съдебен процес, по време на който бяха извършени още 3 убийства, предадоха световните агенции и БТА.

46-годишният Ридуан Таги, роден в Мароко и израснал в Нидерландия, е смятан за ръководител на наркокартел, описван от прокуратурата като "добре смазана машина за убийства".

Присъдата беше произнесена почти 6 години след началото на процеса, който протече при строги мерки за сигурност. Армията беше мобилизирана да охранява района около съда, а прокурорите и съдиите пътуваха дотам с бронирани автомобили.

Пред съда, известен като "Бункера", в покрайнините на Амстердам, патрулираха тежко въоръжени сили за сигурност. Според наблюдатели мащабът на процеса, наречен "Маренго", е безпрецедентен за страната. Нидерландска стрийминг платформа дори е създала сериал, наречен на името на наркокартела "Мокро мафията".

"Осъждаме всички заподозрени. Ридуан Таги получава доживотен затвор", заяви съдията. Освен него доживотни присъди получиха и още двама от общо 17-те обвиняеми. Те бяха съдени за 6 убийства, 4 опита за убийства и планиране на други екзекуции, отбелязва Франс прес.

Всички получиха присъди лишаване от свобода, от които ще бъде приспаднато времето, прекарано в предварителния арест. Другите двама получили доживотни присъди бяха идентифицирани само като Марио Р. и Саид Р. Вторият вече е инструктирал адвоката си да обжалва.

"Трябваше да чакате дълго време за присъдата, но това важи и за роднините на жертвите", каза съдията, обръщайки се към обвиняемите.

Трима души, свързани със свидетеля на обвинението Набил Б., който е бивш член на бандата, бяха убити по време на процеса - брат му през 2018 г., адвокатът му Дерк Вирсум през 2019 г. и известният журналист Петер де Врис, смятан за негов довереник, през 2021 г. Но тези убийства са предмет на отделни дела. Присъдата, произнесена днес, се отнася за престъпления, извършени между 2015 и 2017 г., насочени главно срещу лица, заподозрени от бандата, че са станали полицейски информатори.

През 2017 г. в Утрехт е убит мъж на име Хаким Чангачи, чието убийство според прокуратурата е било грешка. Малко след това Набил Б. се предава на полицията и се съгласява да стане свидетел на обвинението. Съдът сметна, че показанията му са достоверни, но го осъди на 10 години затвор, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2019 г. Ридуан Таги е арестуван в Дубай и е затворен в свръхсигурен нидерландски затвор. Въпреки това оттам той е продължил да ръководи бандата си, като предавал съобщения на съучастниците си навън, според обвинението.

Таги е смятан за ръководител на международна организирана престъпна група, разпростряла се в страните от Бенелюкс. Някои от членовете на групата били също от марокански произход.