Манинг е дал на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж около половин милион грами от войната в Ирак и в Афганистан.

Съдебното решение бе произнесено днес от военен съд във Форт Мийд.

Съдията - полковник Дениз Линд, която призна миналия месец американския войник за виновен по 20 обвинения, включително в шпионаж и кражба, можеше да го осъди на 90 години затвор. Прокуратурата поиска 60 години затвор.

По време на краткото заседание военният съдия не изложи мотиви за присъдата, отбелязва Асошиейтед прес.
Прокуратурата не можа да докаже, че Манинг е помагал на врага- престъпление, наказуемо с доживотен затвор.

Според нея изтичането на информация е застрашило живота на американски разузнавателни източници и е довело до отзоваването на няколко посланици, които или са подали оставка, или са били изгонени.

От присъдата на Манинг ще бъдат приспаднати три години и половина, които излежа в ареста.
Освен това ще бъде съкратена с още 112 дни като обезщетение за суровите условия в ареста веднага след задържането му.

Редникът ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение.
Манинг бе арестуван през 2010 г. по време на службата си в Ирак.

При извеждането му от съдебната зала негови поддръжници скандираха:

"Ще те чакаме, Брадли" и "Благодарим ти, Брадли, обичаме те".

Сайтът Уикилийкс съобщи, че присъдата е "значителна стратегическа победа", тъй като означава, че ще може да кандидатства за предсрочно освобождаване след девет години".

Миналата седмица Манинг се извини, че е навредил на САЩ и за "неочакваните резултати" от действията си.
На съдебно заседание преди процеса заяви, че е предал тайните документи с надеждата да предизвика обществен дебат за американската външна политика и за армията.

Наказания

Прокуратурата поиска за Манинг далеч по-тежка присъда, отколкото са получавали други войници през последните десетилетия за издаване на държавна тайна, отбелязва АП.

Албърт Т. Сомболай получи 34-годишна присъда през 1991 г., защото предоставя на йордански агент информация за подготовката за първата война в Ирак, плюс други документи и модели на оборудване на американската армия за химическа защита.

Клейтън Лоунтрий, единственият морски пехотинец, осъден някога за шпионаж, получи 30-годишна присъда, която по-късно бе намалена на 15 г., че предава самоличностите на агенти на ЦРУ, както и планове на посолствата в Москва и Виена на КГБ в началото на 80-те.