Военният съд оправда редника за съучастие на врага. Така той се размина с най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна.

Американската военна съдийка полк. Дениз Линд призна Манинг за виновен по 19 други обвинения, включително 5 за шпионаж, кражба, компютърна измама и дори извършването на военни престъпления, предаде БТА.

25-годишният Манинг рискува да получи присъда от 136 години затвор.

Военните прокурори искаха по-строго наказание. Те го нарекоха "предател" и заявиха, че действията му са помогнали на Ал Кайда.

Манинг призна, че е предал документи на Уикилийкс, но целта му била да предизвика дебат за американската външна политика.

Уикилийкс, който публикува секретните документи, заяви, че присъдата му "виновен" представлява "опасна проява на екстремизъм в областта на националната сигурност от администрацията на Обама," предаде ДПА, цитирана от БТА.

По-късно от посолството на Еквадор в Лондон, където е получил убежище, основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж нарече Манинг "герой" и окачестви присъдата му като "опасен прецедент."

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" съзря в присъдата "опасна заплаха за бъдещето на разследващата журналистика".

От разследването стана ясно, че Манинг е предоставил на Джулиан Асандж около половин милион грами от войната в Ирак и в Афганистан.

Редник Манинг беше арестуван през 2010 година по време на службата си в Ирак. Досега е излежал 1100 дни в затвора.

Присъдата е удар по Уикиликс, смятат експерти, посочва БНТ. Тя е предупреждение и към всички държавни служители, които биха дръзнали да издадат секретни документи.

Американците са резделени по отношение на постъпката на Манинг. Една част от сънародниците му го смятат за герой, а друга част - за предател. За симпатизантите му обаче присъдата е победа, тъй като той е оневинен по най-тежкото обвинение.