Японският министър-председател Шиндзо Абе беше приет днес за преглед в болница в Токио, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Засега не се съобщават подробности за приемането му в болница. Според правителствени източници, цитирани от телевизия "Нипон", положението не е обезпокоително. Хора, близки до премиера, цитирани от агенция Киодо, казаха, че става дума за редовен преглед.

През уикенда депутатът от управляващата Либерално-демократическа партия Акира Амари заяви, че е загрижен за здравето на Абе, който е изтощен от продължителната работа за справяне с кризата с коронавируса.

"Искам да си вземе почивка. Той има силно чувство за отговорност и смята, че е погрешно да си вземе почивка", каза Амари.

Абе е най-дълго управлявалият министър-председател на Япония. Той е на власт от 2012 г. при сегашния си втори период на управление. Първият му период на управление приключи през 2007 г. - тогава Абе се оттегли заради проблеми с язвен колит, който сега е държан под контрол чрез лечение, което не беше достъпно по-рано.