Премиерът на Полша Матеуш Моравецки окачестви като поредни спекулации публикуваните вчера от министерството на отбраната на Русия архивни документи от 1945 година. Според тях бойци от полската съпротива били избивали евреи и украинци по време на Втората световна война. В профила си във "Фейсбук" Моравецки пита реторично какви ли други "глупости" ще изфабрикуват онези, които десетилетия наред не са признавали престъпленията си в Катин, съобщиха полски медии, цитирани от БТА.

Те припомниха, че в четвъртък вечерта Москва публикува разсекретени документи, свързани с Варшавското въстание и влизането на Червената армия във Варшава през януари 1945 година. Според руското военно министерство материалите сочат, че съветските войски "въпреки ограничените си резерви се опитваха да окажат на въстаниците възможната помощ", докато "войниците от Армия Крайова (вярна на полското правителство в емиграция) унищожаваха останалите в града евреи и украинци".

По този повод Моравецки написа във "Фейсбук":

"Поредни "исторически разкрития" в руско издание. Този път частите на Армия Крайова уж избивали евреи и украинци през Втората световна война. Колко ли още такива глупости ще изфабрикуват онези, които в продължение на десетилетия приписваха на германците престъплението в Катин, не признаваха тайните си споразумения с Хитлер от август 1939 г., в резултат на които бе извършено разделянето на Полша, или предизвикването на глад в Украйна в началото на тридесетте, довело до смъртта на над 8 милиона украинци, руснаци, казахи и други народи, влизащи в състава на тогавашния Съветски съюз?

А ми се струваше, че светът по Оруел е свършил с падането на комунистическата система. А дали това не е неговото голям завръщане made in Russia?"