Най-малко петима души по последни данни са загинали при мощното земетресение с магнитуд от 7,4, което разтърси вчера вечерта българско време южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико, предаде Ройтерс.

За четири от жертвите се знае, че са близо до епицентъра в курортния щат Оахака. Паднали скали са блокирали планинските пътища между щатската столица и крайбрежните райони.

Няколко стари църкви в Оахака са тежко пострадали, а куполът на една от тях има риск да падне, съобщи агенцията за гражданска защита.

Трусът беше усетен чак в столицата Мексико, намираща се на стотици километри от епицентъра.

Стотици хора излязоха по улиците на Мексико при воя на сирените, предупреждаващи за земетресение, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

Няма пострадали български граждани. Системата за ранно предупреждение за земетресение е подала сигнал 62 секунди, преди земетресението да започне, това разказа пред БТВ посланикът ни в Мексико Валентин Модев.

Снимка: bTV

"Това е резултат от една последователна работа на кмета на столицата, която положи много усилия да приведе в порядък тази система. Системата позволи на много хора своевременно да излязат на улицата, което обяснява факта, че жертвите са много малко", каза той.

Снимка: AP/БТА

Наложило се е да бъде евакуирана болница заради повредите, които са се получили след силния трус.

По думите на посланика Мексико ползва системата от години, но най-ефективна е именно в столицата.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Посолството ни в Мексико разкри 24-часови дежурни телефони за връзка с българите. Българските граждани могат да се свържат с посолството в Мексико на следните телефони: +52 55 55963283; +52 55 55963295; +521 55 97071517.

Само преди 3 години мощен трус взе стотици жертви и остави хиляди бездомни в столицата на страната.