Правителството на Полша обяви днес, че се присъединява към страните от ЕС, която няма да подпишат пакта на ООН за миграцията, предадоха информационните агенции и БТА. Според съобщението на правителствената пресслужба във Варшава споразумението "не отговаря на полските за твърди гаранции към страните да имат правото сами да решават кого да изберат и приемат". Около един милион украински мигранти живеят и работят в Полша, отбеляза Ройтерс.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху разпространи съобщение, според което той е наредил на външното министерство да обяви, че Израел няма да подпише документа. "Ние сме отдадени на защитата на границите си от нелегални мигранти. Ние правим това и ще продължим да го правим", заявява Нетаняху, който е твърд противник на незаконната миграция, предадоха АФП и ТАСС. Според израелските власти в Израел пребивават около 40 хиляди нелегални мигранти, предимно суданци и еритрейци.

Глас "отложете" в Берлин

Призив на германския министър на здравеопазването Йенс Шпан Германия да отложи присъединяването си към пакта на ООН за миграцията предизвика реакции в средите на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и правителството, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Шпан, за когото се смята, че има относително малки шансове да замести Меркел като партиен лидер след конгреса на ХДС през декември, каза пред неделното издание на многотиражния вестник "Билд", че по пакта са необходими още консултации.

"Всички въпроси трябва да бъдат обсъдени и да получат отговор; в противен случай това бързо ще ни засегне политически. Ако се наложи, ще подпишем по-късно", твърди Шпан.

Призивът предизвика недвусмислен коментар от правителството. "Германското правителство стои зад пакта", каза правителственият говорител Щефен Зайберт. По думите му кабинетът е убеден, че глобално предизвикателство като миграцията може да бъде овладяно само чрез глобални и многостранни мерки, а отделни подходи на национални правителства ще стигат до задънена улица.

Ветеранът от ХДС Норберт Рьотген, председател на комисията по външна политика към Бундестага, отхвърли позицията на Шпан. Според него отлагането на подписа ще покаже "двойна липса на лидерство, което Германия не може да си позволи", а пактът на ООН е "изключително важна стъпка на международната общност да формулира принципите за третиране на мигрантите".

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, също представител на ХДС, изрази изненада по повод позицията на здравния министър. По думите му преди повече от седмица консервативните депутати в Бундестага са обсъждали въпроса в продължение на три часа. "Имаше много голямо мнозинство, че не трябва да се поддаваме на популистките сили", каза Алтмайер пред националния тв канал Цет Де Еф. Но Карстен Линеман, заместник-председател на групата на консерваторите в Бундестага, подкрепи искането на икономическия министър.

Словакия - пример за конфликт

Словашкият премиер Петер Пелегрини изрази днес безпокойство, че ако се присъедини към пакта, страната му вероятно ще трябва да приеме още мигранти. "Нашите "червени линии" са задълженията, които ще ограничат нашия суверенитет да решаваме за приема на мигранти", каза Пелегрини пред репортери в Братислава.

Но след това външният министър в неговото правителство Мирослав Лайчак заплаши да подаде оставка, ако Словакия не подпише документа. Лайчак, който като председател на Общото събрание на ООН е участвал активно в изготвянето на текста, каза, че темата "е присвоена от популисти, ксенофоби и националисти" и че ако премиерът му няма доверие, той ще се оттегли от поста.

Съпротивата расте

Т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция бе одобрено по принцип през юли т.г. от всички страни членки на ООН без САЩ. Преди това Европа бе залята от най-големия след Втората световна война приток на мигранти, бягащи от конфликти и мизерия в Близкия изток, Африка и другаде.

Споразумението цели намаляването на негативните фактори, съпътстващи миграционните процеси, защитата и интеграцията на мигрантите и повишаването на достъпа до регулирана миграция. Документът предизвика опасения у няколко страни от Европейския съюз, като Австрия, България, Полша, Словения, Унгария, Чехия и Хърватия вече обявиха, че няма да подпишат, припомня ДПА.

Церемонията по подписването на пакта е предвидена за конференция в Маракеш, Мароко, на 10-11 декември т.г. След това документът, който няма задължаващ правен статут, трябва да бъде одобрен през януари от Общото събрание на ООН.