Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович няма да подпише Глобалния договор на ООН за миграцията (ГДМ - GCM), съобщи хърватското издание "Директно", като се позова на публикация във Facebook от журналиста от хърватската телевизия Велимир Буянец, предаде Voiceofeurope. Той попита за позицията на президента, след като много хора задават въпроса каква е тя.

В отговора, който получи хърватската телевизия, президентът Грабар-Китарович буквално заявява: "Бъдете сигурни, че няма да подпиша "Споразумението от Маракеш", пише Буянес във Facebook.

Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция беше прието по принцип на 13 юли от всички 193 страни, членки на ООН. Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г. От лятото досега няколко държави обявиха, че няма да го подпишат. Договорът не е задължаващ.

Какъв е проблемът в Хърватия?

От името на хърватския президент нейният говорител Ивана Цръник заяви:

"Вашата загриженост за незаконната миграция и "Споразумението от Маракеш" е абсолютно разбираема, но в случая не става дума за приемане на незаконни мигранти. Администрацията на президента участва по всякакъв начин в преговорите по Декларацията и можете да се обърнете към Министерството на външните работи и европейските въпроси, което е пряко включено и запознато с детайлите ... Бъдете сигурни, че няма да подпиша "Споразумението от Маракеш"...".

Така Хърватия се присъединява към страните, които вече решиха да не подпишат миграционния пакт на ООН - Съединените щати, Австралия, Унгария и Австрия. Очаква се към тях да се присъединят Полша и Чехия.

Полицейски кордон преди мигрантите в Босна на границата с Хърватия

Снимка: AP/БТА

Новината от Хърватия идва в момент, когато до нейната граница откъм Босна и Херцеговина лагеруват хиляди мигранти от Азия, Близкия изток и Северна Африка, които чакат удобен момент да преминат на път за Западна Европа.

"Възприятието на мигрантите е, че това е реалността, че пътят е отворен", каза представител на Международната организация по миграцията към ООН, като уточни, че от началото на годината около 16 000 души вече са минали нелегално границата на Хърватия и са се запътили към Словения, Италия и Австрия.

Какви са мотивите на вече отказали се?

Отнасяме се много критично към няколко точки от пакта за миграцията, сред които смесването на поискана защита и трудова миграция, заяви преди два дни австрийкият канцлер Себастиан Курц, мотивирайки решението на Австрия да не подпише. Курц е против текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата.  Приемането на мигранти въз основа на "климат или бедност" би довело до "невъобразими политически последици по света", изтъкна вицеканцлерът Ханс-Кристиян Щрахе от дясната Австрийска партия на свободата.

Ето как външният министър на Унгария Петер Сиярто коментира през лятото споразумението: "То е заплаха за света от гледна точка на това, че ще вдъхнови милиони" хора да емигрират... "Основното му положение е, че миграцията е добро и неизбежно явление. Ние смятаме, че миграцията е лош процес, който има изключително сериозно въздействие върху сигурността." Според Будапеща споразумението е изгодно най-вече за африканските и латиноамериканските страни, които са най-вероятният източник на мигранти.

В последните дни са факт две големи миграционни вълни на американския континент: венецуелска - главно към Колумбия, и т.нар. керван с хора от няколко латиноамерикански страни, пътуващ към САЩ през Мексико.

Какво смята Брюксел

Във връзка с "отказите" Европейската комисия изрази съжаление и подчерта, че миграцията е глобално предизвикателство, което изисква глобален отговор.

А каква е позицията на България

След среща със словенския си колега Миро Церар в София наскоро външният министър Екатерина Захариева каза, че "през декември предстои много важно събитие към ООН, като се очаква да се подпише международният Пакт за миграция, което се надяваме да даде световен тласък на справянето с незаконната миграция".

В отговор на запитване на Дарик от МВнР заявиха, че "България подкрепя окончателния вариант на проекта, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни: по-ясното разграничение между легални и нелегални мигранти, възможността за търсене на отговорност (включително наказателна) при нелегално преминаване на границата, препотвърждаване на суверенното право на държавите сами да определят кого да допускат на своя територия, отбелязването на негативния ефект от нелегалната миграция".