Френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне неразрешена демонстрация на движението на "жълтите жилетки". Участниците планираха да тръгнат от Лувъра към Националното събрание (долната камара на парламента), съобщава кореспондент на ТАСС.

Отрядът на специалните сили блокира няколко улици близо до Лувъра и изолира част от демонстрантите на търговската улица "Риволи", като ги призова незабавно да спрат нерегламентирания митинг. Полицията многократно трябваше да изтласква демонстрантите от площада в близост до метрото пред Лувъра.

Поне един човек беше задържан по време на безредиците. В процеса на разпръскване полицията няколко пъти използва гранати със сълзотворен газ. Според активисти в "Туитър" някои участници са били глобени със 135 евро за участие в неразрешен митинг. Прави впечатление, че повечето от събралите се на улица "Риволи" са били наясно предварително, че префектурата на парижката полиция не е одобрила обявения маршрут.

Сблъсъци с полицията бяха регистрирани в други градове на страната. По-специално, сълзотворен газ бе използван в Монпелие, където бяха призовани да се съберат "жълти жилетки" от цяла Франция. Напрегната остава ситуацията в Тулуза, където също са регистрирани отделни епизоди на конфронтация между полицията и демонстрантите.