Френските власти забраниха на "жълтите жилетки" да протестират тази вечер на "Шан-з-Елизе", прочутия парижки булевард, където традиционно се събират множество хора, за да отпразнуват заедно настъпването на Нова година, предаде Франс прес.

"Полицейският префект издаде заповед, забраняваща всякакви митинги, шествия и демонстрации от името на "жълтите жилетки" на булеварда и в част от околните улици", обяви днес столичната полиция.

Забранени са събиранията и в други райони на Париж, а за нарушителите се предвиждат глоби от 135 евро.

Демонстрация на "жилетките" - протестно движение срещу социалната и данъчната политика на властите, проведена на "Шан-з-Елизе" през март, бе съпроводена с насилие и причини значителни материални щети, напомня АФП.

Между 250 000 и 300 000 души се струпват всяка новогодишна вечер на парижкия булевард, за да се полюбуват на зарята, организирана от градската управа.

"В контекста на засилена терористична заплаха" органите на реда ще поставят тази вечер пропускателни постове около "Шан-з-Елизе" и ще правят проверки, включително лични обиски. В района ще бъде изграден и периметър за сигурност, който ще действа до 03.00 ч.

Тази нощ за реда в цяла Франция ще бдят близо 100 000 полицаи и жандармеристи, подпомагани от военни и пожарникари. Магазините, баровете и ресторантите по "Шан-з-Елизе" трябва да затворят терасите пред заведенията и да разчистят пространството от "всякакви предмети", които могат да бъдат хвърляни или използвани като оръжие.

В западната част на Париж уличното движение е спряно, а паркирането - забранено. Метрото обичайно е отворено през новогодишната нощ, но графикът в момента е твърде объркан заради стачка в знак на протест срещу проекта за пенсионна реформа. До късно ще работят само две автоматизирани линии на метрото от общо 16. Градската транспортна служба съобщи, че значително ще увеличи броя на нощните автобуси, добавя АФП.