Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж Блейк, преминал на съветска страна от британската тайна служба СИС (Сикрет интелиджънс сървис). Той е починал на 98-годишна възраст, предаде ТАСС, цитирайки Сергей Иванов - шефа на пресбюрото на руската Служба за външно разузнаване (СВР).

Блейк е един от серията британски разузнавачи, преминали на страната на СССР в годините след Втората световна война. СВР специално посочва, че това е станало по тяхно собствено убеждение. "Блейк искрено обичаше нашата страна и се възхищаваше от подвига на народа във Великата отечествена война", посочи Иванов.

Над 10 години Блейк е бил двоен агент, предавайки на СССР секретни данни, благодарение на които са били разкрити стотици британски агенти в страните от социалистическия блок - самият той говори в мемоарите си за почти 400 души. Изпращал е разузнавателни обзори от военното министерство на Великобритания и данни за степента на осведоменост на британците и американците относно военните тайни на Съветския съюз.

Заради предателството си Блейк през 1961 г. е осъден в родината си на 42 г. затвор за шпионаж. През 1966 г. с помощта на участници в британското пацифистко движение успява да избяга от лондонския затвор "Уърмуд Скрабс" и да се прехвърли в ГДР, а оттам - в Москва. В Русия получава руското име Георгий Иванович Бехтер и чин полковник от съветското външно разузнаване. Работи в авторитетния Институт за световна икономика и международни отношения. Изучава проблемите на Близкия и Средния изток. Дълги години е автор и англоезичен редактор на ежегодника "Разоръжаване и сигурност", участва в рускоезичното издание на ежегодника на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. Участва в подготовката на кадри на СВР на Русия.

От СВР посочват, че Блейк е бил високо ценен и уважаван в новата си родина и е награден с редица най-високи съветски ордени и други отличия. Самият той казва за себе си, че е "чуждестранна марка, приспособила се към съветските пътища".

Блейк е автор на две мемоарни книги - ""Друг избор няма" и "Прозрачни стени". През 2011 г. се състоя премиерата на художествено-документалния филм "Изборът на агента Блейк", в снимането на който участва и самият той.

За него са написани много книги и на Запад, в които той е окачествяван като "супершпионин" и "най-големия предател в историята".