Камерън бе председател на последната среща на кабинета в качеството му на премиер, по време на която много от министрите дадоха висока оценка на работата му през последните 6 години, предаде БНР.

Дори председателят на Камарата на общините Крис Гейлинг, който е привърженик на Брекзит, отчете големия принос на Камерън за страната като премиер, и че тъгата е била преобладаващото чувство на последната среща.

В сряда, след като отговори на въпроси на депутатите по време на парламентарния контрол, Дейвид Камерън официално ще представи своята оставка на кралицата в Бъкингамския дворец с препоръка Тереза Мей да бъде повикана от кралицата като негов заместник, както повелява протокола.

Така при последващото посещение на Тереза Мей в Бъкингамския дворец тя ще бъде поканена от кралицата да състави правителство, което на практика означава, че новият премиер на Великобритания ще встъпи в длъжност утре вечер.

Все още няма информация кои ще бъдат министрите в кабинета на Мей, но е твърде вероятно ключови роли в кабинета да получат политици, подкрепящи Брекзит.

Освен това Мей обеща радикални социални и икономически реформи, което поражда спекулации за бъдещето на някои от сегашните висши фигури.

Парламентът ще обсъди петицията за втори референдум за ЕС

Британският парламент ще обсъди петиция, подписана от над 4 млн. души, призоваваща за втори референдум за членството в Европейския съюз, но няма да взема решение по нея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дебатът ще бъде на 5 септември във втората зала за дебати - Уестминстър хол. Но Тереза Мей, която ще поеме утре премиерския пост от Дейвид Камерън, изключи провеждането на втори национален вот, като каза, че "Брекзит означава Брекзит".

Парламентарната комисия по петициите каза, че е решила да подложи въпроса на дискусия заради големия брой събрани подписи, но подчерта, че не подкрепя призива за нов референдум.

Петицията, която бе пусната в интернет още преди референдума на 23 юни, настоява правителството да го повтори, ако подкрепата за напускане или за оставане в ЕС е под 60 процента и при избирателна активност под 75 на сто от имащите право на глас.

АНКЕТА: Носи ли Брекзит заплаха за мира?