Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя", предава БТА.

Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

Снимка: БТА

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това се отправи за преклонение пред гроба на българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Снимка: БТА

Предстои да бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени рано сутринта от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител".

Снимка: БТА

След това Комисията по пълномощията, съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП направи поименна проверка на избирателите и редовността на техните пълномощия.

Под звъна на камбани и след поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, беше открит Съборът и беше определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгнаха от БАН към Синодалната палата, където официално беше запечатана изборната урна.

Снимка: БТА

Гласуването за избор на новия Български патриарх започна, като се очаква следобед да бъде обявено неговото име.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.