Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви червен код за терористична опасност в страната след нападението на жандармерист пред израелското посолство в Белград вчера, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Всички звена на МВР на Сърбия са приведени в най-висока степен на готовност и тяхната задача е да бъдат видими при осигуряване на обществения ред и мир и предотвратяване на евентуални терористични актове, пояснява РТС.

"Това означава, че те ще бъдат на много места в Сърбия", обясни Дачич. "Това е превантивна мярка, за да се предотвратят други действия. Понякога терористите знаят как да направят така наречената стръв, тоест да извършат действие, което е от вторичен тип и след това да бъде последвано от друго основно действие. Терористичният акт беше спрян на практика в началото".

Дачич отбеляза, че критичните локации са дипломатически и консулски мисии, държавни институции, места, където има много хора, т.нар. критична инфраструктура, след това търговски центрове, центърът на града, ЖП и автогара.

Снимка: AP/БТА

Сръбски жандармерист бе прострелян вчера във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград. Той е стрелял срещу нападателя си, който загина малко по-късно от нараняванията си. Сръбските и израелските власти определиха нападението като терористичен акт.

"(В Сърбия) има хора, които принадлежат към уахабитското движение. Едно е да бъдат наблюдавани дейностите им, съвсем друго е когато става въпрос за конкретно престъпление - съответно терористичното нападение над жандармериста Милош Йевремович. Трябва да се намери адекватна причинно-следствена връзка между дейностите на уахабитите и конкретното събитие", обясни Дачич.

Снимка: AP/БТА

Той допълни, че се води широко разследване и двама души са задържани в ареста - Игор Деспотович, арестуван в Белград, и Кемал Бегович, който е арестуван при претърсване в град Нови пазар, където живее нападателят.

Снимка: AP/БТА

"Има и други неща - при едно лице бе намерено видео, на което се заклева във вярност на Ислямска държава с нож в ръка. Когато видите какво имат в апартаментите си тези хора, разбирате, че става въпрос за екстремисти", посочи Дачич. "Много детайли са ни вече ясни. Възстановено е движението (на терориста) от гарата - дошъл е от Младеновац. Разхождал се е из града, отишъл е до синагогата, там е видял полицията и не е могъл да извърши терористичен акт, затова е тръгнал към израелското посолство".

Снимка: AP/БТА

Според сръбския вътрешен министър първоначалната цел на нападателя е била синагогата в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия е сигурна страна и гражданите не бива да се притесняват. По думите му ще има още арести по случая и разследването ще приключи до вторник.

Снимка: AP/БТА

"Всички разбрахме, че (сръбската разузнавателна агенция) БИА и полицията работят по искане на прокуратурата и чакаме да приключат. Вярвам, че до вторник ще приключим с по-голямата част", посочи Вучич.